clubstation VERON
afdeling Walcheren

15e Antennemeetdag 2009

Er zijn ieder jaar weer vele dagen dat we als Walcherse radio-amateurs Oranjeplaat en de ether daaromheen onveilig maken. De ene zondag staan er slechts 2 mensen, de andere zondag kunnen het er zo maar 20 zijn.

Echter, er zijn ieder jaar twee kenmerkende data; te weten de opening van het seizoen met de familie-velddag op Hemelvaartsdag en de “sluiting” tijdens het laatste weekend van augustus.

Welnu, op 30 augustus was dit laatste een feit.

Gelukkig viel het aardig aan het eind van de vakantie zodat vele beruchte Oranjeplaatgangers antennes, familie en koelbox in laadde en zich naar bovengenoemde locatie begaven.

Reeds vóór negenen was de eerste die-hard al een all terrain vouwwagen aan het opzetten en rees de eerste pneumatisch uitschuifbare antennemast achterop een terreinwagen omhoog.

Om 09:30 werd er uiteraard ingemeld in de zondagochtend ronde en vanaf 10:00 begon het WAT compleet te raken. Voor het eerst dit jaar was het complete Walcheren Antenne Team niet alleen geestelijk bijeen maar waren ze ook gedrieën “life” te aanschouwen.

Met het dóórdringen van de zonnestralen, kwamen ook steeds meer verstokte Oranjeplaatgangers de harde kern versterken en reeds spoedig stond de tweede antenne omhoog. Wat je van ver haalt, is lekker en deze antenne kwam (samen met Will, PE1OPM en Anja) vanuit West Brabant. Een halve golf vertical voor 20 meter is toch altijd nog 10 meter lang maar met een glasfiber hengel en een stukje hout kom je een heel eind. Will had zijn bus ook multifunctioneel ingericht zodat deze ook als DARES-VC kan worden ingezet.

Niet lang daarna arriveerde Wim, PA0WDZ met een hele Volvo afgeladen met niet alleen zelfbouwsels (uiteraard volgens het bekende DK7ZB principe) maar ook het WAT tarief.

De LANDROVER werd met bakenzender en dipool een stukje verderop gezet en de diverse antennes werden om beurten in de mast van Wim gehesen en bekeken ten opzichte van de referentiedipool. Nadat we het verlopen van de bakenzender hadden gecorrigeerd, bleken ook dit keer de theoretische waarden voor gain aardig in de praktijk te kloppen.

Ook de gerestaureerde 50 Mhz antenne volgens een soort HB9CV principe is in de mast gehesen. Hoewel de band vrij dood was, was wel het Belgische baken op 50.041 te horen op de FT-817ND.

Ook Rolf, PA3GFW showde nog even zijn halvegolf antenne voor 3 banden. Raar om te zien, maar zelfs op een niet-Landrover terreinwagen kun je een mast aan de bull-bar vast zetten.

Een vaste verschijning op de Oranjeplaatdagen is natuurlijk ook de HFJ/KM camper. Deze keer zou deze ontbreken want Wijnand en Karin zaten nog ergens langs de Moezel (dachten we). Groot was dan ook de verrassing toen om klokslag 14:30 de camper alsnog het terrein opdraaide en Wijnand na de rit Moezel – Oranjeplaat zijn welverdiende koele versnapering tot zich kon nemen.

Resumerend hebben we deze keer misschien wat minder antennes gemeten dan in voorgaande jaren, maar datgene wat we hebben bekeken, was vakwerk. Daarnaast zijn vele onderlinge QSO's gevoerd, nog even snel wat DARES zaken geregeld, afspraken gemaakt voor de komende APRS vossenjacht, eters voor de ZWN BBQ geronseld, accu's bekeken, auto's opgestart en vakantie ervaringen uitgewisseld.

In totaal hebben ca. 30 mensen deze dag bezocht, dus niet alleen het WAT, maar iedereen kan terugkijken op een geslaagde dag en de aloude WAT spreuk beamen:

WE LOVE IT WHEN A PLAN COMES TOGETHER !!

 

Graag tot de volgde gelegenheid, Rens “Face” IJF, Cor “BA” PTQ en Dan “Hannibal” FZH

 

Foto´s van de antennemeetdag 2009? Klik hier.