clubstation VERON
afdeling Walcheren

16e Antennemeetdag 2010

Uiteraard werd ook dit jaar op de laatste zondag van augustus de befaamde antenne meetdag gehouden op onze vaste meetplaats; Oranjeplaat.

Ten opzichte van voorgaande jaren waren er toch wel een aantal veranderingen:

  1. • Het weer was duidelijk minder dan normaal; windkracht 4 - 5, regen en zo'n 14 graden
  2. • Van het WAT was maar 2/3 aanwezig
  3. • Het aantal vaste meetdag gangers was ook duidelijk minder vanwege goede redenen (zoals QRL, de QRP helpen verhuizen of nog erger: een vakantie in het droge buitenland)
  4. • De FZH-VC met bijbehorende Clark mast ontbrak vanwege koppeling-perikelen

Dit weerhield de echte die-hards echter niet om om 09:00 reeds in het natte gras te soppen. Een Opel Antara is ook niet slecht als behuizing voor de meetapparatuur, en een DARES mast werkt ook wel, maar toch .......

Na het inmelden in de zondagochtend ronde van PE1EWR, kwam de eerste opsteker: met 5 watt PEP uit de FT-817 en een simpele (referentie) dipool op 6 meter hoogte was het mogelijk om PA4PS in Winsum (Groningen) te werken. Kijk; daar doe je het voor.

Om 10:00 nog even via de repeater de weers-situatie van dit moment doorgegeven en om 10:30 kwam Rens, PA1IJF als tweede WAT lid met een kan warme koffie aanrijden, gevolgd door Leo, PA0ULT; René, PD0EJN; Robert, PA3GEO en Wim, PA0WDZ (met WAT drop)

Als eerste werd de FD-4 in de mast gehesen.
Gedurende het Lighthouse weekend was de antenne op de hoge toren niet lekker in resonantie te krijgen, ondanks het vervangen van de balun, vervangen van de coaxkabel, veranderen van de hoek tussen de beide benen nameten van de beide benen en het verder van de toren afhangen. We verdachten de ieder jaar weer groeiende hoeveelheid GSM apparatuur (met bijbehorende antennes en kabels!) maar meten is weten.
Piet, PA1PSD, vond de originele situatie waarin Fritzel de FD-4 test (zie schema). Fritzel gebruikt een mast van 12 meter hoogte en hangt de benen op 3 resp. 8 meter, bij een grondwaterniveau van - 2 meter.

 

Nu ligt Oranjeplaat niet in Duitsland (hoewel, als je zomers goed kijkt ...) dus moesten we de omstandigheden wat aanpassen: Een mast van 6 meter hoogte, de uiteinden op autodakhoogte en het grondwater op enkelhoogte.
Desondanks kwam de MFJ analyser al snel tot de conclusie dat de SWR op alle banden prima was (ca. 1 : 1,5) en dat de FD-4 zelfs op 6 meter en 2 meter prima aanpast. Dit laatste klopt ook met d eervaringen van Frank, PE1EWR, die de antenne op de hoge toren ook al op 50 MHz had gebruikt.
Luisterend op de FT-817 hoorden we op 80 en 40 meter (toevallig?) veel Duitse stations !

We zullen voorafgaand aan het komende Lighthouse weekend zeker nog een keer wat metingen gaan doen op de toren. Ook zal een back-up antenne worden samengesteld (bv een 1:9 balun met 13,5 meter draad, om maar eens WAT te noemen)

Als tweede antenne had René, PD0EJN een zelfbouw 3 elements antenne voor 2 meter met een gamma-match bij zich.
Nadat de antenne op 1 RH (één Rens Hoogte, een standaard maat en de antennelarij) was gemonteerd, werd deze snel in de band gebracht. Een optimum tussen SWR, impedantie en schijnbare weerstand is altijd lastig maar we kwamen op een goed compromis.

Met het drop bracht Wim, PA0WDZ ook een zelfbouw 4 elements dualband antenne mee. Uiteraard weer een ontwerp naar DK7ZB, wat door Wim zeer kundig was nagebouwd. Wim had de antenne zelf al gemeten met behulp van zijn computer analyser (zie het verslag van het IOTA weekend 2010 voor de details van dit stukje vernuft) en op Oranjeplaat werden deze waarden door het WAT bevestigd. Een zeer vlakke SWR op zowel 2 meter als 70 cm en netjes 50 ohm. Robert, PA3GEO werd de trotse bezitter van dit masterpiece of engineering en demonstreerde direct het begrip "draadloos" (zie 1e foto).

     

Wim liet ook nog de 50 MHz antenne zien (met de DK7ZB 28 ohms techniek) maar gezien de harde wind en de met rasse schreden naderende regenwolk, werd besloten de mast neer te halen en 50 MHz tot een andere keer te bewaren.

Net nadat alle spullen in de Antara lagen, begon de regenwolk zijn inhoud te lozen, dus hielden we het voor gezien. Jammer voor diegenen die nog na de middag zouden komen maar ja, het weer heb je zelfs als WAT niet geheel in de hand.
Maar wees niet ongerust, er komen vast nog wel meer droge dagen en dan gaan we gewoon verder want een dag zonder te denken aan antennes is een dag niet geleefd !!

Namens het Walcheren Antenne Team,
Dan "Hannibal" FZH