clubstation VERON
afdeling Walcheren

COTA 2011

Op zaterdag 19 maart 2011 om 09:00 sharp was het weer zover; het jaarlijkse konvooi richting de IOTA locatie vertrok vanaf het verzamelpunt.

Het leek als vanouds, maar toch waren er een paar zaken anders dan te doen gebruikelijk:

Voor de rest ging het prima en om 09:15 draaiden we camping Buitenhof op.
“we” zijn in dit geval: Jan, PA3BKZ; Wim, PA0WDZ; Louis, PE1RNT en Dan, PA1FZH.
Op de camping voegde ook Menno, PD1ML zich (gelukkig ook met een Landrover) bij ons en begon het standaard ritueel:

Inmiddels waren ook Rinus, PA3APV en Jan, PA2JBA gearriveerd en dat kwam goed uit. Want naast het “standaard werk” op HF en VHF hadden we ook het plan opgevat om “iets op 4 meter” te gaan doen. Wim had al één van zijn bekende DK7ZB antennes gebouwd voor deze band (dit keer in de 50 ohm variant) dus die hing al snel in de Clark mast achterop de FZH-VC.
Rinus had zijn nieuwe zelfbouwtransverter voor 4 meter meegenomen en Menno een FM mobilofoon voor 4 meter en al snel daarna was de eerste “transcampingverbinding” op 4 meter een feit.
Ook op SSB bleek de zelfbouw transverter van Rinus prima te presteren, dus het wachten is nu alleen nog maar op de toestemming.
Wim zou Wim niet zijn als hij al tevreden was met een SWR van 1 : 1,5. Met een pijpensnijder werden de zo bepalende laatste millimeters van straler en reflector verwijderd en kon Wim tevreden kijken en zien dat het goed was. Ook werd de bekende referentie dipool voor 2 en 6 meter voorzien van een set nieuwe elementen en is deze nu ook geschikt voor 4 meter.

Wim, PA0WDZ verraste zowel Olav als Dan met een mooie actiefoto als aandenken aan de first op 500 kHz vorig jaar. Gedurende het weekend stonden ze prominent op de radiotafel, maar inmiddels nemen ze een nog prominentere plek in in de beide shack's.

Inmiddels liep het al tegen 12 uur en werd uiteraard de “herdenkingstraditie” gestart. Met enig geestrijk vocht werden zij herdacht die vroeger deel uitmaakten van het IOTA team. Voor de zekerheid werd echter ook al een voorschot genomen op de toekomst!
Het geestrijk vocht deed zijn werk als geestverruimer prima en zo kwamen we al snel op de term “Camping On The Air” in plaats van Island On The Air. Die houden we er in!

Naast het 4 meter gebeuren werden ook de antennes opgezet voor HF, 6 meter en 2/70.

Hoewel Wijnand, PA3HFJ en Karin, PD0KM toch nog even de IOTA cq COTA sfeer kwamen opsnuiven, miste we Karin natuurlijk wel enorm als onze standaard operator op HF. Gelukkig werd haar plaats ingenomen door Menno, die zich als verse novice amateur in de contest stortte en zowaar 35 verbindingen op HF maakte onder de afdelingscall. Het leuke was dat hij het merendeel maakte mbv de Yaesu FT-817 met 5 watt en de ZS6BKW antenne. Vermeldenswaardig was W6AFA oftewel 8954 Km met QRP.

Ook Louis en Michel, PD4AVO maakten nog diverse verbindingen vanuit de (tegenwoordig zeer luxe ingerichte) RNT-VC. Deze wagen is naast de standaard set voor 2/70 tegenwoordig ook uitgerust met een vaste PC (en een flatscreen monitor) voor de diverse digitale modes.

Als bezoeker kwamen Rob, PA0RBO, Elna en Leo, PA0LLV (als oudste amateur op Walcheren) Kim, PD2KIM en Lyanne alsmede Cor, PE1PTQ en Jolande nog even kijken.

Wouter, PD1WL, kwam als eveneens verse novice amateur met zijn zelfgebouwde Popovic antenne langs. De WAL analyser is onverbiddelijk in dit soort gevallen maar Wouter kon tevreden zijn: een prima SWR op beide banden en in de Clark mast kreeg Wouter diverse repeaters (waaronder Rotterdam) open.

De traditie schrijft voor dat er op zaterdagavond een Chinese maaltijd wordt gehaald. Gezien de locatie werd deze niet bij de Chinees in Haamstede gehaald, maar werd uit praktisch oogpunt gekozen voor zijn broer in Heinkenszand.

Inmiddels was ook Marcel, de QRP van Dan, gearriveerd per nieuwe motorfiets en werd de maaltijd in gepaste sfeer verorberd.

Na het eten en de koffie ging de ene verder met de contest en werd door de ander gekeken naar de mogelijkheden van Winlink, werden back-up batterijen in de tuner van de TS-50 vervangen, werd geëxperimenteerd met een SDR ontvanger en werd er uiteraard uitvoerig gefilosofeerd over het leven in het algemeen en meer in het bijzonder het radioleven op Walcheren.

Ter twaalder ure werden de slaapposities betrokken. Nu we niet meer op camping Duinoord waren, moest het territorium opnieuw worden ingedeeld en verdedigd! Olav werd verbannen naar de ruimte onder de HF tafel, Dan lag onder de VHF tafel, Jan achter de bar en Wim en Louis hadden verder de hele kantine voor zichzelf. Met het rustgevende geluid van een CW contest station op de achtergrond keerde de rust snel weder. Kijk: gewone mensen tellen schaapjes als ze niet kunnen slapen. Zendamateurs volgen de contestnummers in CW (5991451, 5991452, 5991453 etc) en dan wil je wel slapen!

Zondagmorgen liet een grote bedrijvigheid zien.

Er werd letterlijk dauw getrapt, eieren werden gebakken en we deden mee aan de zondagmorgenronde op 2meter. Menno had zich inmiddels weer achter de HF set verschanst en werkte weer vrolijk verder.

Tegen de middag werden de plannen voor het komende velddagweekend nog doorgesproken en daarna werden de masten weer rustig naar beneden gehaald.

Na een bezem door de kantine gehaald te hebben, konden we weer terugkijken op een zeer geslaagd weekend. Weliswaar geen IOTA meer, maar COTA zal zeker blijven bestaan.

Uiteraard komt Jan, PA3BKZ als vaste organisator van dit evenement een hoop eer toe maar het was ook fijn om alle deelnemers en bezoekers aanwezig te hebben, want zonder deelnemers werkt het ook niet.

Graag tot volgend jaar.

Dan de Bruijn, PA1FZH

 

Klik op de link voor de foto´s van COTA 2011