clubstation VERON
afdeling Walcheren

COTA 2020

Zaterdag 14 maart is de jaarlijkse COTA gehouden op camping Buitenhof (boer Dekker) te Lewedorp. Anders dan voorgaande jaren was door omstandigheden besloten om deze activiteit eenmalig terug te brengen naar 1 dag. Gelukkig zaten we onder de 100 aanwezigen en waren er gemiddeld ca. 10 mensen binnen dus ten minste 15 luister- en zendamateurs en/of aanhang hebben gedurende deze zaterdag een leuke leerzame dagbesteding gehad waarover onderstaand verslag gaat.
Tot 08:58u. leek het er op dat het konvooi vanuit Middelburg zou bestaan uit één (brandweer)auto's maar om 08:59u. kwam ook PA2MKV er bij en konden we dus echt in colonne rijden. Bij aankomst in Lewedorp kwamen ook PA3HFJ en PA2KM aan rijden, direct gevolgd door PA3GEO.


Per vierkante meter
De tafels in de kantine werden goed benut voor het gebruik van (zend)apparatuur en bijhorende laptops, soldeerstations en crashkits. Wijnand PA3HFJ en Karin PA2KM maakten gebruik van de zendkoffer waaraan twee mastjes werden gekoppeld; een voor HF en een voor VHF/UHF. Daarnaast nam Frans PA0INA plaats die zijn net verworven FT-450 wilde testen. Voorbij de deur waren Marcel PA2MKV, Dan PA1FZH en Robert PA3GEO tafelgenoten. Later zou Louis PE1RNT zich ook daarbij voegen, hij was er samen met Willy (YXL). Marcel had ook zijn zendkoffer meegenomen. Buiten op het veld maakte hij gebruik van twee getuide mastjes waaraan zijn antennes waren gekoppeld. Hij werkte dit weekend met name in de digitale modes.
Omdat Frans, PA0INA de Elecraft KX-2 had meegebracht en Dan, PA1FZH de KX-3, moesten die natuurlijk even naast elkaar liggen. Toen Elna (XYL van Dan) langs kwam, is heel subtiel gememoreerd dat een KX-2 ook heeeel mooi is.

     

De FT-817 coëfficiënt  was trouwens ook best hoog;

 
3D Morsesleutel
Louis PE1RNT en Robert PA3GEO gingen na de lunch aan de slag met de nieuwe seinsleutel van Robert, gemaakt door de 3D printer van Louis. Met gebruik van de soldeerbout konden de juiste connecties worden gemaakt waardoor Robert even later zijn eerste CW verbindingen met zijn nieuwe seinsleutel kan maken. Het bleek een groot succes en Robert heeft er een mooie toevoeging in zijn FT-817 crashkit bij.

     


Meten = Weten
Aldert is een luisteramateur die nog niet zo heel lang geleden is lid geworden van de VERON. Binnenkort verwacht hij zijn NL nummer. Hij is momenteel thuis online bezig met de Novice opleiding via de DLZA en luistert al mee met de zendamateurs op HF, VHF en UHF. Hij was al een keer in de bunker geweest, vandaag was zijn eerste COTA. Aldert had, net als vele andere aanwezigen, een endfed antenne gebouwd. Met de RigExpert analyser en wat hulp is de antenne keurig in de band (10-20-40) gebracht. Ook is zijn FT-897 door Wouter PA2WL netjes voorzien van PP30 connectoren, want zonder PP30 kun je je eigenlijk niet vertonen op een evenement als dit.
Wouter PA2WL bracht de DK7ZB dualband antenne mee. Veel is er niet aan af te regelen maar dat bleek ook niet nodig. Zowel op 2 als op 70 stond hij netjes in de band. Zodra het weer wat beter wordt, gaat deze het dak van het nieuwe QTH van Wouter opsieren.

Analysers
Het oude gezegde luidt “iemand met slecht één SWR meter meet altijd de juiste SWR”. Maar welke gebruik je dan? De RigExpert, de ouderwetse analoge meter of de net door Louis PE1RNT gebouwde RigExpert bovenop een Arduino?
Gelukkig bleken de beide RigExperts het erg met elkaar eens te zijn en kon Marcel PA2MKV met een gerust hart de endfed aan de FT-817 hangen.
Wijnand PA3HFJ en Dan PA1FZH keken nog even kwijlend naar een nog betere endfed; eentje die volgens de beschrijving op ALLE amateurbanden tussen 80 en 10 meter zou werken. Ieder voordeel heeft ook een nadeel en in dit geval was dat duidelijk de benodigde lengte van 40 meter. Nu past dat niet snel in de gemiddelde tuin maar zelfs in de outback van Nieuwdorp is 40 meter veel, om maar niet te spreken dat je dan op een minicamping de gehele camping zo'n beetje nodig hebt.

     

Nog meer zelfbouw
Menno PD1ML had zijn zelfbouw baluns meegenomen, netjes ingebouwd in PVC potjes en waterdicht afgewerkt met de bekende “plastidip”. Omdat de -E- duidelijk staat voor “experimenteel”, had Menno de diverse baluns gemaakt in 1:1 ; 1:9 en 1:50 varianten , gebruikmakende van de 4C65 kernen en de Ft-140-43 kernen. Helaas werd hij teruggeroepen voor het QRL. Begrijpelijk, gezien de omstandigheden, maar erg jammer om de experimenten niet af te kunnen maken. Gelukkig komen er nog vele antennedagen.

Meten is nog meer weten
Dan PA1FZH had zijn zelfbouw “QRP fieldtestset” meegenomen en hiermee de door Robert PA3GEO net aangeschafte QRP wattmeter vergeleken. Omdat er in de testset ook een simpele oscillator zit die op alle banden een S8 (plus of min 1 S punt) signaal geeft, is deze ook erg makkelijk om te kijken of je set het nog doet.
Robert PA3GEO werkte met de FT-817 en de mobiele spriet op de auto, uiteraard met elkaar verbonden door een stuk RG-58.
Halverwege de middag bleek dat door onverklaarbare redenen (waarschijnlijk door de harde wind) de antennekabel de antenne op het dak ineens was vervangen door een dummyload. De output van de set was nog goed maar de ontvangst was ver onder 0. Gelukkig was er de QRP fieldtestset waarmee we snel konden vaststellen dat het front-end van de FT-817 nog in orde was. Omdat op hetzelfde moment de wind ging liggen en daardoor de dummyload van de kabel verdween, hoorde Robert daarna weer alle stations.


Technische kennis delen
Mentale- en technische ondersteuning ontbrak deze COTA ook niet. Piet PA0CWF en Wim PA0WDZ waren samen afgereisd naar Lewedorp om hun technische kennis te delen met de aanwezigen. Daarnaast konden zij het toch niet nalaten om wederom terug te blikken op hun succesvolle deelname aan de onlangs gehouden Familie Vossenjacht. Zij gaven nogmaals aan dat zij erg genoten hadden van de eerder deze week gehouden peilactiviteiten op Zuid-Beveland en kijken al uit naar de eerstvolgende vossenjacht op Walcheren. Deze zal – corona calamiteiten voorbehouden – worden gehouden op woensdagavond 22 april op Walcheren.
Tijdens de familievossenjacht bleek trouwens ook dat er diverse peilontvangers duidelijk toe waren aan een groot onderhoud, dus de afspraken werden gemaakt om ook dat nog “even” te fiksen in de komende weken.

 

Diner voor negen
Inmiddels was het avond geworden. Karin PA2KM was genegen om de Chinese maaltijd af te halen. De negen aanwezigen konden onder het genot van een mooi FT8 signaal lekker smullen van de Foe Yong Hai, Babi Pangang, saté, rijst, nasi en bami. Aansluitend was er de koffietafel. Gezellig kletsen over onze radiohobby, de dagelijkse dingen die ons bezighouden maar toch ook de Corona wat deze dagen het nieuws beheerst. Hierna ging men nog verder met WSPR- en FT8 activiteiten. Willy en Michel verzorgde de vaatafwas activiteiten, ook niet onbelangrijk!


Jan Willempjes
Aan een leuke dag kwam toch ook een eind. Nog voordat het donker was werden de coaxkabels, antennemastjes en bijhorende tuidraden opgeruimd. Waar vroeger veel ty-wraps moesten worden afgeknipt, was het nu gemakkelijk demonteren met de elastische Jan Willempjes. Hierna volgde nog een smakelijke koffieronde waar de aanwezigen nog eens terugkeken op deze leuke dag. Daarna was het dan toch zover. Robert en Dan deden samen de laatste vaat. De tafels en stoelen werden terug geplaatst, en de zwabber gaf de vloer een mooie glans terug. Even na 2100 uur sloten we de deuren waarna iedereen huiswaarts keerde of doorging naar de nachtdienst…..

Het was een geslaagd weekend waar we weer uitkijken naar de volgende editie in 2021. Voor wie niet kan wachten: gedurende het weekend van 5 t/m 7 juni is er het jaarlijks veldweekend welke ook zal worden gehouden op deze locatie op camping Buitenhof. Uiteraard zijn we, zodra het weer het weer toelaat ook op Oranjeplaat te vinden. Lees de aankondigingen in de Deltaloep van mei en juni.

Namens de organisatie iedereen hartelijk dank voor de aanwezigheid, graag tot ziens in juni!

Deelnemers aan de COTA 2020: Frans PA0INA, Aldert, Menno PD1ML, Willy en Louis PE1RNT, Marcel PA2MKV, Kim PD2KIM en Michel PD4AVO, Robert PA3GEO, Wouter PB1WL, Karin PA2KM en Wijnand PA3HFJ, Elna en Dan PA1FZH, Wim PA0WDZ en Piet PA0CWF.