clubstation VERON
afdeling Walcheren

DARES radiocheck 18-10-2008

Als voorbereiding op 3 november en uiteraard om de nieuwe antenne op het dak van de VRZ te testen, is een radiocheck uitgevoerd.

De antenne op het dak van de VRZ stond en was vorige week in orde gevonden, Rens, PA1IJF, had alles perfect voorbereid in een gedegen draaiboek en het weer was prima, dus daar kon het niet aan liggen.

Bijgaand een deel uit het draaiboek van Rens, aangevuld met de persoonlijke verslagen

 

Afstanden tussen de posten:

VRZ – 's Heer Arendskerke  14,4 km
VRZ – gem. Kruiningen 29,3 km
VRZ – gem. Tholen 41,3 km
's Heer Arendskerke – gem. Kruiningen 15,3 km
's Heer Arendskerke – gem. Tholen 27,0 km
gem. Kruiningen – gem. Tholen 15,1 km

 

Uiteindelijke resultaten vanaf de VRZ:

's Heer Arendskerke  R5
Reimerswaal R4
Tholen R1

 

De verbindingen tussen VRZ en het gemeentehuis van Reimerswaal waren net mogelijk. Mogelijk dat we hier de antenne wat hoger kunnen zetten op het platte dak.
De verbindingen tussen VRZ en het gemeentehuis van Tholen liepen slecht, hoewel Matje al speciaal de westzijde van het gebouw had opgezocht. Een hogere mast zal hier uitkomst moeten bieden. Het relayeren door Rens in Kruiningen liep goed.
Vanaf de VRZ waren trouwens wel JOTA stations in de buurt van Breda te horen !!

 

Centrale Post:

Om 08:15 aanwezig op het QRL en mezelf eerst aangemeld bij de GMZ (gemeenschappelijke meldkamer Zeeland). Daarna snel de DARES set aangesloten op de coaxkabel welke al klaar lag in “ons”  kantoor en koffie gehaald (of was het andersom?)
Vanwege de aanwezigheid van JOTA stations op 145.500 MHz (logisch als we op een aanroepfrequentie zitten), zo snel mogelijk overgegaan naar 145,525 MHz (uiteraard volgens het protocol uit het handboek).
Voor de ontvangstrapporten: zie de verslagen van Cor, Rens en Matje.
Om 09:15 is de test afgesloten, koffer dichtgeklapt en heb ik me weer afgemeld bij de meldkamer.

     

 

's Heer Arendskerke:

's Morgens de mast in de tuin gezet en de set aangesloten. Om 08:32 PA1FZH aangeroepen op 145.500 mHz om me in te melden. CP kwam direct R5 met antwoord en daarna ben gaan uitluisteren naar de mobiele stations. Deze kwamen bij mij niet binnen. Dat kan er mee te maken hebben dat er andere (JOTA) stations op de zelfde frequentie bezig waren.
Nadat zowel PD8MAT en PA1IJF zich hadden gemeld dat zij ter plaatse waren kon ik beide stations ontvangen. Matje: R2, Rens: R1 en viel af en toe buiten de squelch.
Zodra we op verzoek van CP QSY naar 145.525 MHz was PD8MAT niet meer te horen, het signaal van PA1IJF viel niet meer buiten de squelch en liep op van R1 naar R2.
Tenslotte heeft Rens het nog geprobeerd met een andere antenne, maar het signaal zakte weer terug naar R1. Communicatie met de CP was niet meer mogelijk en ook contact met ’s Heer Arendskerke was bijna niet meer mogelijk.
Nadat alle testen waren uitgevoerd sloot tenslotte de CP de test af. Al met al weer een leerzame test geweest.

     

 

Uitleg DARES koffer van PE1PTQ

     

 

Op bovenstaande foto de DARES koffer zoals deze bij mij in gebruik is. In het deksel zijn de luidspreker en een kastje met daarin een klein printje voor de acculader met (uiteraard een zekering), een 7812 met bijbehorende componenten. De voltmeter geeft continue de accuspanning aan (het verbruik is zeer gering) en rechts een simpel DCF klokje bovenop is de koelstrip voor de 7812 te zien. Uiteraard zijn alle voedingskabels voorzien van PP-30 connectors en is het mogelijk een externe accu aan te sluiten met of zonder voltmeter.

Aan de zijkant is in het deksel de uitsparing gemaakt voor de Zeelandnet adaptor.

Bijzonderheden:
Tijdens het standby staan van Stornofoon CQM6000 gedurende de gehele test zakte de accuspanning van 12,0V naar 11,6V.
Tijdens zenden kwam de accuspanning op het laatst onder de 10,45V. Het punt waar de set uitvalt en weer opstart. Gevolg:  brokkelig signaal.
Ik dacht dat de accu goed was opgeladen. Dus niet. (leermoment)

 

Reimerswaal, gemeentehuis:

Om 08. 30 was ik ter plaatse. Het parkeerterrein is laag gelegen aan de oostzijde van het gemeentehuis.
De antenneopstelling heb ik gemaakt al leunend tegen een boompje op het verhoogde deel nabij de ingang. De zendontvanger staat in de koffer op een bankje. CP is met een R4 te ontvangen. CP stelt frequentiewijziging voor om 08.50 uur. Er is een pulsdraaggolf aanwezig die het ontvangst hevig verstoord. Hierdoor is het moeilijk als relaisfunctie te fungeren tussen CP (FZH) en Tholen (MAT). Een andere/ hogere antenneopstelling zal veel helpen. Ik heb diverse berichten van en naar Tholen verstuurd. Cor (PTQ) is R3/ R4 te ontvangen. Om 09.10 uur is het einde radiocheck.

     

 

Tholen, gemeentehuis:

Bij vertrek vanaf huis ingemeld op 145.500 maar toen was er nog geen tegenstation. Nadat Dan zich had ingegraven op CP kreeg ik direct contact middels de TM-D710 op de A58 ter hoogte van Kruiningen met R5 en S7.
Rens ook goed kunnen ontvangen die na mij door Dan werd opgeroepen.
Tot de parkeerplaats "Speelmansplaten" op de Oesterdam was CP goed te horen.

Op de parkeerplaats van het gemeentehuis (Westzijde ivm gunstige antennerichting) was het signaal zwak en nauwelijks te nemen via de TM-D710.
De Storno en Popovic opgebouwd en om 08.59 ingemeld. Rens kwam vanaf Kruiningen door met een R5.
Dan was vanaf CP niet of nauwelijks te nemen. Cor ook niet. Wel was Rens goed te horen die contact met beiden had.
Om 09.07 uur waren Dan en Cor redelijk te horen maar dan moest wel de squelch knop ingedrukt worden. Tussen de ruis door een goede modulatie van Dan en Cor.
Na de radiocheck om 09.11 uur de veldpost afgebroken.