clubstation VERON
afdeling Walcheren

Enigma-E

In december 2008 zijn Cor, PE1PTQ en Dan, PA1FZH naar de tentoonstelling "Geheime berichten" geweest in het museum "Jan Corver" te Budel.

Kerst 2008 was al in kannen en kruiken, maar enthousiast geworden door de technieken rondom de beroemde Enigma codeermachine, stelde Dan dat het kerstkado 2009 reeds beslist was, en zowaar, onder de kerstboom ten huize van FZH lag afgelopen kerst inderdaad een mooi bouwpakket van de Enigma-E.
Dit bouwpakket is ontwikkeld door de Nederlanders Marc Simons (PE1RRT) en Paul Reuvers (PE1BXL) en is een elektronische replica van de "echte" Enigma.
Het leuke is dat hij volledig compatibel is met de oude Enigma; berichten van de oude Enigma, kunnen op de Enigma-E worden gedecodeerd en omgekeerd.

                    

Het bouwen was (in de kerstvakantie)  al een plezier op zich. Er is een prachtige print en een handleiding die sterk doet denken aan de Heathkit bouwbeschrijving, compleet met foto's van alle onderdelen.
Het model werkte dan ook direct. Of dit aan de kwaliteit van het bouwpakket of van de bouwer lag, laten we in het midden.

De hardware, zijnde een mooi kastje, moet je zelf maken, maar met een oud kistje met plexiglas deksel (dankzij speurtocht van de XYL gevonden) en wat inventiviteit was dat ook redelijk snel geregeld.

Later dit jaar zal ik nog een lezing proberen te houden over de bouw en achtergrond van de Enigma-E.

Voor die mensen die niet kunnen wachten, hierbij wat links:

De website van de ontwerpers van de Enigma-E: http://www.cryptomuseum.com/kits/

De website van het heiligen der heiligen in WO II; Bletchley Park: http://www.bletchleypark.org.uk/

Een flash site met de werking van de Enigma: http://www.enigmaco.de/enigma/enigma.swf

En uiteraard Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Enigma_%28codeermachine%29

 

Dan, PA1FZH