clubstation VERON
afdeling Walcheren

IOTA 2010

Zaterdagmorgen rond 8.00 uur begonnen de eerste amateurs al ongeduldig over de repeater naar elkaar te roepen om te controleren of ze toch nog wel naar Schouwen-Duiveland zouden vertrekken.
Om 9.00 uur was het zoals afgesproken dan al helemaal vol op de parkeerplaats bij Resto Vrouwenpolder en vertrok de ploeg in colonne naar Westerschouwen toe.

Zodra we door de slagboom heen waren werd het verblijf in orde gemaakt en toen dat gebeurd was verschenen niet veel later de waslijnen rondom ons onderkomen.
Die waslijnen waren deze keer echter niet voor de natte sokken die later op de dag gemaakt zouden worden maar wel om de radiosignalen heen en weer te laten vliegen door de ether.

Karin PD0KM kroop achter de set om verbindingen te maken vanaf EU 146 en ondertussen werden er buiten nog een paar antennes bijgezet en binnen diverse zenders, ontvangers, tuners enz. op de tafels uitgestald. Helaas begon er om 13.00 uur lokale tijd een contest en was er niet meer door dit geweld heen te komen.

Aangezien de 500 kHz band voor experimenteel gebruik was vrijgegeven, schreeuwde dit natuurlijk om activiteiten.
Dankzij de tertiaire arbeidsvoorwaarden van Olav, PA0HYY, was een originele sloepzender snel geregeld, maar toen nog een antenne! Neem een beetje WAT experience, een tweetal stukken polyvinylchloride-electriciteitleidingbeschermingsbuis, 60 meter draad, een Leatherman tool en gooi daar wat MacGyver vernuft overheen en zie daar; de replica van een originele scheepsantenne (voor de kenners: een T antenne met top-capaciteit) was geboren.
Met trillende vingers beroerde Olav subtiel de ingebouwde seinsleutel en zowaar, op de tweede ontvanger was een signaal hoorbaar. Maar het hoogtepunt was natuurlijk toen 's avonds een trans-Veerse Meer crossband verbinding werd gemaakt met PA0RBO in Veere.

Wim, PA0WDZ, had op de vlooienmarkt in Rosmalen een prachtige antenne analyser op de kop getikt. Fourier analyses, Laplace transformaties, Eindige elementen reeksen en meer van dat alles, samengeperst in een doosje van 10 x 6 x 2 cm en aangesloten op een PC vertelt dit wonder je alles wat je altijd al over antennes wilde weten maar nooit durfde te vragen.
Mooi zo'n stukje vernuft, maar werkt het ook in de praktijk? Om deze vraag te beantwoorden, werd de (nu reeds befaamde) Cobweb antenne van PA3HFJ aan de tand gevoeld. De oplettende lezer zal zich ongetwijfeld het verslag van de velddag 2009 nog kunnen herinneren, waarin de bouw van deze antenne werd beschreven. De WAL antenne analyser gaf toen zeer grof aan dat de SWR op 21,2 MHz ongeveer 1,4 bedroeg. Met de verfijnde technieken vanuit de analyser van Wim, bleek echter de SWR bij 21, 208 MHz nu 1,38 te zijn. De fraaie zinssnede “the Art of Communication” kreeg nu wel een grotere betekenis !

Gedurende de middag werd het steeds drukker in onze tijdelijke shack en al snel waren de cake en de chocolade die op tafel verschenen ook weer verdwenen. Toch was er later nog plaats voor een overheerlijke Chinese maaltijd die zoals de traditie dat voorschrijft bij de plaatselijke Chinees gehaald werd.

Vlak na 20.00 uur vertrok het eerste team (PA3GEO en PA1FZH) voor de 80 meter vossenjacht. gevolgd door team twee (PA1ABK, PA0WDZ en PA1IJF) en team drie (PA3HFJ en PD0KM). Het laatste team was echter nog geen 5 minuten aan het lopen toen de hemel openbarstte en een compleet zwembad over de hoofden van de teams leeggooide.
Inmiddels waren zij bij elkaar gekomen, maar aangezien ze toch al nat waren besloten ze gezamenlijk verder te gaan.
Boven op het duin aangekomen ging Rens (PA1IJF) van het pad af de duinen in op zoek naar de vos en de anderen bleven op het pad. Omdat er vanwege het regen gordijn echter bijna geen zicht was werd Rens terug geroepen. Onder tussen hadden Karin en Wijnand het signaal weer opgepikt en waren zij het strand opgelopen. Al heel snel vonden zij daar de vossen die zich droog onder strandtent hadden verschanst.
Hoewel ze nog een licht op het strand hebben laten zien zijn de andere twee teams echter niet bij de vos gearriveerd.

Terug in de clubshack aangekomen waren de jagers druipnat. Gelukkig had het “hoofd 500 Khz” de vloeibare opwarmer al klaar staan en dat deed wonderen.

Terwijl het ene in de camper zijn of haar droge kleren bij elkaar zocht en de ander in de auto stapte om thuis droge kleren (en pyjama) te halen, hees de echte bikkel zich natuurlijk in zijn net verworven (droge) LANDROVER overall!!

Na een gezellige avond doken we in onze diverse slaapplaatsen en zoals gewoonlijk vielen de mannen met de tonen van CW signalen in slaap.

's Morgens na het ontbijt zijn we op het gemakje op gaan breken en rond 12.00 uur verlieten we de camping. Voor de laatste keer na ruim 20 jaar , want na rijp beraad is er besloten dat we graag een plaats willen hebben met meer mogelijkheden en ruimte voor het bouwen van antennes wat op dit moment toch het hoofddoel van de meeste deelnemers is.

Uiteraard willen we ook dit jaar Jan, PA3BKZ bedanken voor het regelen van dit weekend.

 

73 Karin, PD0KM en Dan, PA1FZH