clubstation VERON
afdeling Walcheren

JOTA 2006

Ieder jaar wordt in het derde weekend van oktober de Jamboree On The Air (JOTA) gehouden en afgelopen weekend was het alweer de 49e keer dat dit evenement plaatsvond.
Gedurende dit wereldwijde evenement kunnen scoutinggroepen met behulp van zendamateurs met elkaar in kontakt komen.

Vanuit Zeeland deden dit jaar de volgende groepen mee:

Kazan de Wolf doet al meer dan 22 jaar mee aan de JOTA en in de loop der jaren zie je een verschuiving in de belangstelling. Het zenden raakt wat op de achtergrond en daarvoor in de plaats komen zaken als vossenjagen, GPS tochten en APRS.
Tijdens de diverse vergaderingen werden door de scoutingleden wat ideeën geopperd en in overleg met de zendamateurs werd uiteindelijk het programma in elkaar gezet.
Voor de jongste speltak (de Bevers, 5 - 7 jaar) heeft Robert, PA3GEO, al jaren een goed lopend programma met wat LPD kontakten en wat very slow speed morse. Ook werd er een kleurplaat over scouting en zenden ingekleurd.
Voor de leeftijdsgroep daarna (de Esta's, 7 - 11 jaar) werd een combinatie van APRS en vossenjagen gekozen. Vanuit de VERON afdeling Vlissingen werd de Bunker ter beschikking gesteld als tweede clubruimte. Hierdoor konden in groepjes vanuit Kazanshoek naar de Bunker komen en waren ze in beide locaties via APRS zichtbaar op hun tocht vanuit Middelburg-Zuid naar Biggekerke. Aangekomen in de Bunker, konden de Esta's hun medegroepsleden volgen en werden er via 70 cm aanwijzingen gegeven aan de volgende groepjes. Na de lunch werden in het kort de vossenjachtbeginselen herhaald en gingen de Esta's in groepjes van 4 man op zoek naar de 80 meter vos. Voor ons als zendamateurs is dit vrij makkelijk, maar door de Esta leiding was er een heel verhaal over neergestorte ruimtevaartuigen en de AIVD omheen verzonnen, wat het geheel een extra spannende dimensie gaf.

De Scouts (de leeftijdsgroep tot 14 jaar) hadden een GPS looptocht georganiseerd en wilden dit 's avonds combineren met een APRS looptocht. Helaas bleek dat bij de Budel-tracker de tijd tussen het uitzenden van twee bakens te lang is om een reel-time idee te geven van waar de lopende groepen zich bevinden. Komend jaar zal juist deze vertraging opgenomen kunnen worden in een nieuw spel.

Uiteraard hierbij ook een overzicht van de gebruikte sets en bemanningen:

Kazanshoek:

Bunker:

Onderweg:

Tijdens het avondeten bij Kazan werden de plannen voor komend jaar al besproken. Zeker is dat we de Bunker, GPS en APRS opnemen in het spel, maar ook zal het onderdeel verbindingen weer wat meer aandacht krijgen.

Namens de deelnemende amateurs van de drie samenwerkende afdelingen op Walcheren,

 

Dan, PA1FZH