clubstation VERON
afdeling Walcheren

Lighthouseweekend 2003

 

De vuurtoren van Westkapelle

Op 16 en 17 augustus 2003 was het weer zover; het Light House weekend.
Wereldwijd werd dit jaar het zesde International Lighthouse and Lightship weekend georganiseerd.
Voor ons was het alweer de vijfde keer dat we meededen, een waar lustrum dus. Waarschijnlijk heeft de Engelse organisator Mike, GM4SUC, geen schoolgaande kinderen, anders had hij met het plannen van het weekend wel rekening gehouden met het feit dat een aantal van onze vaste operators rond dit weekend op vakantie zouden zijn.

Het doel van het Lighthouseweekend is om de vuurtorens en lichtschepen (al dan niet in bedrijf) en het bestaan van de zendamateurs onder de aandacht van het grote publiek te brengen.
Het weekend is beslist geen contest, wat het maken van de verbindingen ook veel leuker was. Naast het standaard 59(9) rapport is er nu ook ruimte voor een kort QSO. Over het algemeen worden de “klassieke” banden van 80 – 10 meter gebruikt.

Voor de doorgewinterde operators stelde de opbouw weinig voor. Met behulp van de elektrische takel was binnen een half uur alles (en dat was best veel, zie foto) boven en een half uur later waren zowel de stations op HF als op 2 meter operationeel.

Niet alles moet met de hand bijna 200 traptreden omhoog worden gesjouwd.     Gelukkig is er een elektrische takel     

Het hoeft natuurlijk geen betoog dat de invloed van het WALCHEREN A(ntenne)-Team hier zeer duidelijk zichtbaar was.

Dan, PA1FZH met de opbouw van de 2m / 70 cm antenne     Leo, PA0ULT en Adri, PA3BWS als concurenten van het WALCHEREN A(ntenne)-Team?

Gezien de krappe bezetting en de verwachtte condities was op het laatste moment besloten om geen 6 meter station meer mee te slepen naar boven.
Van de 367 ingeschreven Lighthouse stations in meer dan 45 landen waren er 11 Nederlandse stations waarvan we er in ieder geval 8 hebben kunnen werken.
Een van de hoogtepunten (hoe kan het anders op een hoogte van ruim 40 meter) was toen Cor en Robert ‘s nachts nog een verbinding met Dave, KL7HR maakten (Alaska) op 20 meter.

Op zaterdagavond en zondagmiddag was de toren open voor het “gewone” publiek, maar ook van amateur-zijde kwamen o.a. PA0RSD en PE5RSD op bezoek om te kijken hoe de VERON vlag bovenWestkapelle wapperde.

De VERON vlag boven Westkapelle

Kijk, radioamateurs kun je nog wel vertellen waar je mee bezig bent, maar om aan een Duitse toerist naast je te vertellen dat je het eigenlijk leuker vindt om in de ruis net dat ene Duitse station te werken dan om de één van de vele Duitsers naast je te woord te staan, vergt wel veel van de tact van sommige amateurs.

Tijdens het afbreken op zondagmiddag is nog even gedemonstreerd wat het effect is als een glazen thermoskan vanaf een hoogte van 20 meter plotseling in aanraking komt met de eeuwenoude plavuizen in de hal van de vuurtoren. Hierbij bleek dat de invloed van eeuwenoude plavuizen gelijk is aan die van hedendaagse plavuizen.

Leo, PA0ULT neemt verdrietig afscheid van zijn jarenlange trouwe metgezel tijdens radio evenementen, zijn thermoskan

Eveneens bleek dat het zo geroemde Tupperware® opbergdoosje na zo’n val een geheel andere gedaante had aangenomen als die bij het verlaten van de winkel. Ook een Nokia lader vond na de val dat hij diende bij te dragen aan het begrip draadloos door spontaan het snoer los te laten. Gelukkig heeft Nokia schroeven gebruikt waarvan de benodigde driekante schroevendraaier niet voorkomt op een Leatherman Tool ®.

Tijdens de Delta Ronde ’s avonds merkte Rob, PA0RBO nog op dat het heel erg jammer is dat we al 5 jaar lang hetzelfde groepje amateurs enthousiast bezig zien op de vuurtoren en dat er eigenlijk nooit eens iemand anders als operator mee wilt draaien. Het is een bijzonder leuk evenement en ieder heeft het ook goed naar zijn zin. Zoals eerder is opgemerkt is het geen contest en is er tijd voor een QSO.
Dit is dé gelegenheid om operating practice op te doen. Alle medewerkers hopen dan ook om volgend jaar eens andere (of nieuwe) operators te mogen verwelkomen en graag willen we de wat onervaren operators met raad en daad bijstaan.

Gezien de unieke locatie zijn er altijd wel op de banden van 160 meter tot en met 23 cm stations te werken. Tenslotte is juist dat weekend de gehele wereld op zoek naar stations die op vuurtorens of lichtschepen zitten. Vaak lijkt het of de vuurtoren van Westkapelle alleen in de lucht is tijdens dit weekend gezien de pile-up's die we regelmatig met onze cq veroorzaken.

 

Voor de statistieken:
Opbouw, zaterdag 16 augustus om 09:30:

HF station, opgesteld op de hoogte van de omloop:

Adri, PA3BWS heeft alleen oog (en oor) voor zijn CW-QSO     Rob, PA0RBO is te geconcentreerd bezig om even naar te camera te kijken     Robert, PA3GEO net terug uit Hongarije en toch de volgende dag lachend achter zijn seinsleutel

VHF station, opgesteld net onder het licht:

Cor, PE1PTQ als één van de operators van het VHF station     Een unieke foto van  Dan, PA1FZH achter de set en daadwerkelijk een QSO makend     Berry, NL-12938 achter de VHF set onder toeziend oog van zijn XYL Sandra

Afbreken, zondag 17 augustus om 16:00:

Gegevens van de vuurtoren:

Geschiedenis:
De vuurtoren van Westkapelle is in 1818 gebouwd op de toren van een kerk welke reeds in 1470 was gebouwd. In 1831 brandde de kerk af en bleef alleen de toren over.

Als je voor de ingang op je rug gaat liggen en je kijkt naar de toren, dan zie je dit

In 1906 werd een gaslicht in de toren geplaatst, hetgeen leidde tot een brand in 1926.
In 1944 beschadigde de toren tijdens de bombardementen. Direct na de oorlog werd een elektrische noodverlichting aangebracht, welke in 1954 door het huidige elektrische licht werd vervangen.
De vuurtoren is onbemand, controle vindt op afstand plaats.
Het eigenlijke licht bestaat uit 3 lampen op 230 volt welke automatisch omschakelen. Bij spanningsuitval schakelen 2 halogeenlampen op 24 Volt accu’s in.

Het 'hart' van de vuurtoren in werking

Buiten het licht biedt de vuurtoren ook plaats aan onder andere een drietal GSM providers, marifoonkanalen en bakens voor zowel burger- als militaire luchtvaart.

Bovenste deel van de vuurtoren

Juist hierom is het zo uniek dat PI4WAL temidden van deze apparatuur ieder jaar een plaatsje mag vinden.

De crew van PI4WAL/LGT wil bij deze ook de mensen van Rijkswaterstaat bedanken die ons ieder jaar weer in de gelegenheid stellen om als één van de weinige stations vanaf een werkende vuurtoren uit te zenden.