clubstation VERON
afdeling Walcheren

Lighthouseweekend 2005

Zaterdag 20 augustus 2005 waren Leo, PA0ULT, Adrie, PA3BWS, Dan PA1FZH en Cor PE1PTQ al vroeg aanwezig om het station PI4WAL/LGT voor de 7e achtereenvolgende maal vanaf de vuurtoren in Westkapelle (NET030) in de lucht te brengen tijdens het International Lighthouse Weekend 2005.

Het weer op dat moment was niet al te slecht, wel stond er behoorlijk wat wind, maar het was nog droog. Leo, PA0ULT had gelukkig op vrijdagavond al vanaf een hoek aan de bovenkant van de toren een FD-4 weggespannen wat weer een hoop werk minder was.
Door de ervaringen die in de loop der jaren was opgebouwd waren de taken al snel verdeeld. Leo, PA0ULT ging als eerste naar boven om alle luiken op de tussenverdiepingen te openen. Dit is nodig om via deze openingen een takel te kunnen laten zakken. Al snel hingen de eerste spullen aan deze elektrische lier die een hoop sjouwwerk, maar vooral traplopen naar met spullen bespaard. Twee ervaren WAT-leden stonden beneden om het materiaal aan te haken (één van deze twee had zelfs nog eens in een grijs verleden wat met een cursus touwtechniek en schiemannen ???? te maken gehad).
Alles ging voorspoedig en na een paar keer hijsen ging het laatste materiaal naar boven. De spullen die niet via de takel meegingen werden door onze dappere WAT-leden met de hand naar boven gesjouwd. Tijdens deze monsterklim worden ook altijd de luiken weer dichtgemaakt op iedere verdieping. Dit in verband met de veiligheid. ’s Avonds is de toren altijd een paar uur open voor bezoekers en een ongeluk kan in een klein hoekje (gat in dit geval) zitten.
Door de natuurlijke trek in de toren is er altijd een flinke luchtstroom die door de gaten in de vloer naar boven gaat. Is lekker als ventilatie, maar minder als je spullen naar boven hijst. Gevolg was dat de laatste hijs begon te slingeren en achter een vloer bleef haken. Toen traden er wat natuurwetten op en om een lang verhaal kort te maken werd aangetoond dat een stuk nylontouw van 5mm dikte niet sterker is dan een dan een staalkabel van 8 mm dikte. Met een hoop kabaal kwamen onder andere een stoel en een tafel naar beneden kwamen. Gevolg was tafel in tweeën, stoel kapot en een zeer geschrokken WAT-lid die net zijn hoofd kon wegtrekken omdat die net een luik aan het dicht leggen was.
Na enkele krachtige amateur-termen is de rest van de operatie goed verlopen.

Nadat alles boven was kon het opbouwen beginnen. Omdat het inmiddels redelijk hard was gaan regenen en het er niet naar uitzag dat het snel minder zou worden, maar eerder erger besloten we om zo snel mogelijk het restant van de antennes op te bouwen. Een 2x 5 elementen voor 2 meter en 70 cm en een verticaal ook voor 2 meter en 70 cm inclusief kabels monteren en doorvoeren naar binnen voor het VHF station mag normaal niet zo’n probleem zijn, maar met op dat moment zeker een windkracht 8 boven en veel slagregens ging dit toch iets minder voorspoedig dan we dachten. Bovendien bleek de uit voorzorg meegebrachte regenkleding en stuk minder waterdicht te zijn dat we hoopten. Het water liep niet alleen in onze gesponsorde veiligheidsschoenen, maar liep ook al in bekende lichaams-naden. Eén en ander werd met enig leedvermaak aanschouwd door de aanwezige HF amateurs. Af en toe zag je even een hoofd door één van de patrijspoortjes naar buiten kijken en je kon dan op hun gezicht aflezen dat ze heel blij waren dat de FD-4 er al hing. Als we even binnenkwamen om wat te pakken waren ze op dat moment binnen heel druk bezig hun station te checken.

Nadat alles hing was het even tijd voor een bakje koffie. Het was toen rond 10:30 en de wind begon af te nemen en was het bijna gestopt met regenen. Dat zal je nu altijd zien. Tijd voor het opstellen van de apparatuur in de ruimte boven het HF station. Is wel iets ongezelliger daar, maar het grote voordeel is dat beide stations daar weinig hinder van elkaar hebben en het is afgesloten voor bezoekers. Voor het eerst de Yaesu FT-857 die speciaal voor dit soort gelegenheden is aangeschaft meegenomen in plaats van de zware Yasu FT-736R. SWR gecheckt en rond 11:00 uur waren we QRV op HF, 2 meter en 70 cm.

Niet lang daarna meldde Robert, PA3GEO zich in op de huisfrequentie. Hij had vertraging opgelopen vanwege het zeer slechte weer. Hij wist te vertellen dat in onder andere Koudekerke de brandweer hun handen vol handen aan het wegpompen van het vele water uit straten, kelders en huizen. Later kwamen er nog meer meldingen binnen dat vele ander plaatsen dezelfde problemen hadden. We beseften nu dat we gelukkig hoog en droog (althans na de antenneopbouw) zaten.
Robert, PA3GEO was speciaal naar de vuurtoren gekomen om voor een primeur (althans voor PI4WAL) te gaan zorgen. Hij had een ATV zender meegenomen met de bedoeling om een verbinding met Bergen op Zoom te proberen te maken. Nadat Robert, PA3GEO zijn station opgebouwd had werd er een 23 cm yagi opgehangen op circa 50 meter a.s.l. Nadat contact opgenomen was via 2 meter met zijn tegenstation konden de eerste testen gedaan worden. Verderop in het verhaal volgt zijn verslag.

Robert, PA3GEO met zijn ATV opstelling

Inmiddels hadden de eerste bezoekers zich al gemeld dat ze bijna bij de vuurtoren waren. Leo, PA0ULT zou ze beneden opwachten. Groot nadeel is dat er altijd een operator naar beneden moet gaan om de deur te openen. Deze is altijd op slot. Doen we dit niet dan zit binnen de kortst mogelijke keren half Westkapelle en omstreken in de toren. Onvoorstelbaar hoeveel belangstelling er is om een eens keer de toren te beklimmen. Gelukkig voor ons doet Leo, PA0ULT dit met groot plezier.

Na eerst door twee wolkbreuken hebben moeten rijden op de Zeeuwse wegen moesten onze bezoekers ook nog bijna 200 treden de smalle en steile wenteltrap op. Met veel gehijg en gesteun verschenen de rode en bezwete gezichten van Jeroen, NL-12339, Manfred, PE1OXV en Will, PE1OPM onderaan de HF shack. Uiteindelijk wachtte hen nog één hindernis om het ultieme doel te bereiken. Een houten trap voor de laatste paar meter. Maar daar wacht dan wel een warm welkom van de crew en door buiten de shack even op adem komen en te genieten van het Walcherse landschap vergeet je al snel die paar treden.

Ondertussen werden stonden er al flink wat verbindingen in het log, de belangstelling van tegenstations blijkt na 7 jaar nog steeds heel groot te zijn. Dat blijkt ook uit de vele QSL kaarten die we van luisteramateurs uit vele verschillende landen iedere keer weer mogen ontvangen. Tenslotte daar doe je het toch iedere keer weer voor.
Nadat onze bezoekers uit Brabant een uitgebreide rondleiding en kennismaking hadden gehad was het voor twee van hen tijd voor de terugreis. Jeroen, NL-12339 zou blijven en bleek als VHF operator heel waardevol te zijn waarvoor namens de crew onze dank. Al snel groeide het aantal verbindingen en vele operators uit den lande kwamen door hem in ons log.
Met het gaan van de Brabantse zendamateurs werd het een komen en gaan van onze eigen mensen uit de regio. Zo waren als gast onder andere Huib, PD0RLX, Wendy, Ronald en de QRPieters en schoonvader(?). Verder als operator kwamen Rob, PA0RBO, Rens, PA1IJF en Jeroen, PE1MWB nog langs. En Leo, PA0ULT en ondergetekende maar trappen lopen.

Tegen 17:00 uur was het voor Robert en Leo tijd voor hun jaarlijks etentje bij de lokale Chinees. Even rust voordat de deuren voor de bezoekers komen. Op de terugweg lopen ze altijd nog bij de frietboer langs om de achterblijver op de toren nog van een warme hap te voorzien. Rond 19:00 kwamen de eerste bezoekers boven. Sommige mensen vinden het normaal dat er een paar mensen tegen een microfoon zitten te kletsen (zal wel voor de scheepvaart zijn) anderen zijn nieuwsgierig, maar durven niets te vragen. Slechts een enkeling durft het gesprek aan te gaan. Dit zijn vaak mensen die weten wat we ongeveer doen omdat het (ex) “bakkenisten” zijn of mensen die in militaire dienst of bij de marine hebben gezeten. Al met al een hoop leuke reacties en belangstellende vragen.

Na dit bezoekuurtje ging Robert, PA3GEO nog verder met ATV. Hieronder kunnen we zijn verhaal lezen.

Voor het eerst sinds we met het Lighthouse weekend meedoen is er een amateur televisie uitzending gedaan vanaf West Kapelle.
Een kleine 4 maanden geleden werd ik ook besmet met het virus dat ATV heet door Etienne PE1OYT. Op 1250 MHz in de 23 cm band kon ik een signaal maken van 650-700 mW.
Zonder het eindtrapje was een 20 mW het vermogen.
Het idee was dan ook al snel om vanuit een hoge locatie atv te kunnen maken. Ideaal is dan ook de vuurtoren met zijn hoogte van 45-50 meter. Een 20 elementen yagi voor 23 cm atv werd vakkundig aan de railing van de vuurtoren vastgemaakt en richting Bergen op Zoom gezet. De zender werd gemoduleerd door middel van mijn digitale camera die een composiet uitgang heeft. Testbeelden had ik ook al van te voren in de camera geladen zodat identificatie van de call PI4WAL/LGT in kleur vanuit JO11RM mogelijk was.
De zeer slechte condities die dag en het geringe vermogen maakte het niet mogelijk om een beeld met repeater Bergen op Zoom en met PA-5082 te maken. PA-5082 Hans zag wel een sync puls maar dat was ook alles.... Een afstand van 58 km was dus niet mogelijk.

Gelukkig was zaterdag avond Etienne PE1OYT vanuit Vlissingen QRV en werd er een 2-way ATV QSO gemaakt. De afstand van 8 km was geen enkel probleem om een perfect beeld en geluid in Vlissingen neer te zetten. We kunnen ook spreken van een direct zicht verbinding over deze afstand. Wel moest ik de antenne richting bijdraaien,want richting Bergen op Zoom werd het signaal met sneeuw ontvangen in Vlissingen. Duidelijk is dat deze yagi ontzettend scherp is met een zeer geringe openingshoek.
Volgend jaar hoop ik weer met ATV uit te komen maar dan met een wat hoger zendvermogen(10 Watt)

 

Van Etienne, PE1OYT kregen we het volgende stukje door:

Op 20 Augustus was PI4WAL, met operator Robert PA3GEO, actief met ATV op 1250 MHz, vanaf de vuurtoren te Westkapelle in het kader van het Lighthouse Weekend. Een ideaal moment om vanuit Vlissingen een ATV test te doen. Mijn antennerotor had in noordwestelijk richting een dood punt. Dus was ik gedwongen om PI4WAL - ATV op de achterkant van mijn antenne te bekijken. Zoals de foto's laten zien was dit geen probleem. Zowel beeld als audio waren ruisvrij. PI4WAL was uitgericht op mij met 1 watt hoogte 50 meter en 16db richtantenne. Omgekeerd was mijn signaal bij PI4WAL in de ruis. De apparatuur aan deze kant waren een 16 dB yagi op 10 meter en een ATV zender op 1260 MHz met 10 watt.

Na enige prutsen lukte het mij uiteindelijk toch de antenne in de richting van Westkapelle te krijgen. PI4WAL schakelde terug naar 40 mw. Het beeld en audio was nu iets in de ruis (zie foto), maar het ontvangst bleef aangenaam. Vanzelfsprekend was het signaal loeihard bij 1 watt. Het signaal was zelfs in de ruis te ontvangen op een klein sprietje binnenshuis op de zolderkamer. Vanzelfsprekend zat er wel een antenneversterker tussen. Ook omgekeerd was mijn signaal nu prima te ontvangen in Westkapelle.
In ieder geval een leuke avond gehad, die voor herhaling vatbaar is.

Testbeeld van PI4WAL/LGT ontvangen in Vlissingen

Voor het eerst is er ’s nachts niemand QRV geweest. Dit gemis is echter zondag 21 augustus 2005 weer goed gemaakt door de aanwezige operators. Tot 15:00 zijn we op VHF en HF QRV geweest. Tenslotte is ook Henk, PA3FVI eveneens uit het verre Brabant nog langs geweest die na zijn rondleiding nog een aantal fraaie foto’s heeft gemaakt in en rondom de vuurtoren.

Rond een uur of half drie kwam Dan, PA1FZH ons weer versterken om te helpen met het afbreken van het station en alles weer veilig (en heel) beneden te krijgen.
Als laatste werd de FD-4 verwijderd die volgens een kenner met een paar heel eenvoudige en simpele knopen was gemonteerd. De legger van deze knopen wordt door hem dan ook direct betiteld als “meester”.

Na afloop zijn Leo, PA0ULT, Dan, PA1FZH, Robert, PA3GEO en Cor PE1PTQ nog even doorgereden naar de 2e vuurtoren die Westkapelle rijk is namelijk het “Noorderhoofd” om te kijken of het mogelijk is om in 2006 ook deze vuurtoren tijdens het ILW-2006 in de lucht te brengen onder nummer NET-031. Hoewel dit een geheel ander type vuurtoren is zal de aanpak geheel anders moeten worden, maar er zijn zeker mogelijkheden. Via de site van PI4WAL houden wij U op de hoogte.

De organisatie van PI4WAL/LGT wil iedereen bedanken voor de inzet.