clubstation VERON
afdeling Walcheren

Lighthouseweekend 2011

Lighthouseweekend,  20 augustus 2011 vanaf de lage toren        PH6WAL

Zaterdag vlak voor negen uur kwam ik (PE1EWR)  bij de lage toren aan, nagenoeg tegelijk met Rinus PA3APV. Piet PA1PSD stond ook al te wachten. Met z’n drieën bij de voordeur, bleek het slot wat weerbarstig. Rinus was bang om de sleutel te forceren, maar met wat wrikken heb ik het slot vrij snel kunnen openen. Vlak daarna kwam ook Adrie PA3BWS aan. Daarna alles naar binnen: tafels en stoelen, coax, sets, etc, etc. En niet te vergeten: eten en drinken.

Terwijl Adrie zijn set en de laptop van PE1PTQ met het logging programma installeerde, waren de anderen bezig om de antennes te installeren. De Buckmaster vanaf de omloop, met de paal bij het “hek” als laagste ophangpunt. De vertical voor 2/70 stond erg snel operationeel op de omloop. Terwijl Adrie de eerste verbindingen maakte, had Rinus zijn Yaesu set voor twee en HF op de bovenste verdieping ingericht. Als 2e HF antenne was er een dipool aan de noordzijde van de vuurtoren opgehangen. Daarna is de M² antenne van mij op 2x 1m fiber en twee DARES mastdelen op de omloop geïnstalleerd. Met ±30 m coax op de 2e verdieping mijn TS680E aangesloten. Behalve een CW station (dat zo snel seinde dat ik de call niet kon ontcijferen), was er niets te horen. Later nog eens met Adrie gecheckt, die kon vaststellen dat het een Zweeds station was. Maar Adrie’s pogingen om tot een QSO te komen leidde niet tot een resultaat. Intussen is ook René, PD0EJN gearriveerd, die met de set van Rinus en een dipool op 14 MHz wat verbindingen wil maken. Maar dat ging niet erg gemakkelijk, erg was nogal wat QRM. Dus heb ik hem daar een beetje mee geholpen, maar het bleef lastig. Voor de wapenfeiten verwijs ik naar het log, daar kunnen de feiten uit worden gedestilleerd. Een klein deel stuur ik mee, die had ik zelf in de PC gezet. De rest staat op papier en is alleen in de laptop van Cor, PE1PTQ gelogd.

Nadat René weg was heb ik ook op 145 MHz nog een aantal FM verbindingen gemaakt, daarna heb ik me uit kunnen leven op 50 MHz.

Om 16.00u lokale tijd was het mijn beurt (Wim, PA0WDZ) om mee te doen aan het maken van verbindingen. Ik liep gelijk tegen Frans (PA0INA)aan die nog volop aan het kloppen was met de sleutel. Ook aanwezig waren Rens (PA1IJF) en Robert (PA3GEO).  Deze heren, Robert en Frans zijn nog tot ongeveer 18.00 u  bezig geweest met het maken van verbindingen. Verder hebben we veel uitleg geven aan de drommen bezoekers die wel even op de toren wilden, maar door ons geweigerd werden. Maar één bezoeker konden we niet weigeren. Jacob, PA3GNE, stationsmanager van PA6URK was op vakantie in Westkapelle en was heel benieuwd hoe ze het in het Zeeuwse deden. Een korte terugblik heeft hij geplaatst in de Flevo Rondstraler november 2011.

Ook heeft Frans ook nog met zijn doedelzakken buiten de toren een zeer plezierige sfeer weten te creëren, die door velen die langs kwamen zeer gewaardeerd werd (geklap)

Later kwam Rinus (PA3APV)  ook nog langs, vergezeld van een grote spuitbus WD40 om het slot van de deur nog wat in te spuiten. Ondertussen zijn ook Wijnand en Karin gearriveerd. (19.00u LT)

We hebben toen samen (Rinus-Wim-Frank)  de spullen van Frank weer naar beneden gebracht en in zijn  auto geplaatst.

Alles bij elkaar kwam het er op neer dat ikzelf geen verbindingen heb gemaakt maar wel een hele leuke tijd  bij het Lighthouse heb gehad. Veel gepraat zonder microfoon en zeer gezellig.

Later op de avond hebben PA3GEO en ik vanuit Paauwenburg nog verbinding gemaakt met Wijnand op 2 meter en met Karin op 40 meter

Zaterdagavond was de beurt aan Karin en Wijnand. Al vrij snel na aankomst in de vuurtoren kroop Karin achter de clubset en begon ze met het zoeken van een leeg plekje op de 40 meter band. Dit was wat moeilijk in verband met het contestgeweld vanuit Rusland maar ze vond een plekje en met wat moeite bij het verstaan van de tegenstations kon ze beginnen met werken. Met vele 59's was het voor de tegenstations blijkbaar geen probleem om Karin te verstaan hoewel ze soms wel wat commentaar kreeg vanwege de akoestiek in de toren. Met slechts een kleine pauze om een kopje thee in te schenken is ze constant bezig geweest en heeft ze 80 verbindingen gemaakt totdat ze om 23.00 uur na een flinke pile up de powerknop omzette.

Wijnand verdween met zijn eigen set naar boven en heeft daar op de 2 meter verbindingen gemaakt. Naast de QSO's met diverse lokale amateurs heeft hij ook QSO gemaakt met Joure en Texel. Goede condities dus daar van af de toren. Nadat ook hij de set had afgekoppeld hebben ze de antennes binnen gehaald bij het licht van een zaklamp.

Terugkijkend is het toch weer een succesvolle en leuke dag geweest, met behoorlijk wat QSO's. Als jij zelf ook wil meedoen volgend jaar, dan ligt daar je kans en meld je dan aan (bij PAoULT).  Iedereen bedankt voor haar of zijn medewerking aan deze dag.

Hierbij  het overzicht van het gemaakte aantal QSO's tijdens het ILW2011

Band
Mode
Aantal QSO's
7,0 MHz
CW
70
7,0 MHz
SSB
94
14,0 MHz
SSB
8
144,0 MHz
SSB
20
50,0 MHz
SSB
27
145,0 MHz
FM
11
Totaal QSO's
230

 

Lijst van Operateurs en Organisatie:

PA3APV, PA1PSD, PE1EWR, PA3BWS, PD0EJN, PA3GEO, PA0INA, PA0WDZ, PA3HFJ, PD0KM, PA1FZH, PA0ULT, PE1PTQ.

Copy voor dit stukje :  Frank, Wim, Karin.
Foto's van dit evenement klik hier.

 

Verder is Rijkswaterstaat bedankt voor het ter beschikking stellen van de vuurtoren.