clubstation VERON
afdeling Walcheren

Lighthouseweekend 2012

Lighthouseweekend, 18 en 19 augustus 2012 vanaf beide torens

Walcheren staat bol van de tradities. Of het nu het ringrijden is, het maken van babbelaars op braderieën, het houden van Rescue evenementen of het organiseren van Lighthouse weekenden, in alle gevallen vinden dit soort zaken al sinds jaar en dag plaats.

Zo ook het Lighthouse. Al sinds 1999 doen we met de drie samenwerkende afdelingen mee aan dit evenement. Eerst alleen vanuit de hoge toren in Westkapelle maar sinds 2006 mogen we ook gebruik maken van de lage toren aan de zeedijk.

De vakantiegoden waren ons dit jaar gunstig gezind, want de schoolvakanties waren al achter de rug. Onze vaste organisator Leo, Pa0ULT (met een klein beetje achtergrond hulp van het WAT) zat al te peinzen hoe hij alle mensen die zich zouden aanmelden in 2 torens gedurende 36 uur zou moeten onderbrengen.

Helaas was de animo “iets minder” zodat we uiteindelijk wel beide torens konden bemannen cq bevrouwen maar alleen gedurende de dagdienst. Dit was wel erg jammer, want nu miste je de avonduren, waarin vaak leuke DX mogelijk is. Nu is een Lighthouse weekend geen contest, maar een verre verbinding is toch ook wel leuk. We hebben dus heel wat mooie verbindingen gemist.

Uiteraard was het volledige Walcheren Antenne Team aanwezig om de opbouw van het antennepark te begeleiden. Omdat we hadden besloten om alleen op HF uit te komen, hoefden we de masten voor VHF niet op te bouwen, hetgeen niet alleen een enorme tijdswinst en sjouwreductie opleverde maar ook een hoop nodeloze discussie tussen bepaalde WAT leden over nut en noodzaak van stalen beugels versus de traditionele sjorringen in hoge mate beperkte.

Wijs geworden door eerdere torenopbouw ervaringen en gezien de voorspelde hoge temperaturen, hadden we al snel besloten dat het opstellen van de operating tafel beneden in de koele hoge toren niet eens zo heel slecht idee was.

     

In de praktijk bleek dit voor de lage toren echter niet geheel op te gaan. Met een buitentemperatuur van bijna 30 graden, slechts 1 deur en een volledig stalen toren, krijg je al snel compassie met een konijn gedurende de kerstdagen. Dat het buiten ook warm was, bleek wel uit het feit dat een campingtafeltje ruim een centimeter in het asfalt zakte.

     

Tijdens de voorbereidingen hadden een groep enthousiaste Duitse zendamateurs ook al aangegeven graag de torens te willen activeren. Uiteraard werd dit in goed overleg geregeld (ook Duitse amateurs bezitten het “Improvisationstalent”) en zo stond op precies 1 verlengsnoerlengte (voor insiders: 12,5 RH) een complete Duitse shack in een aanhangwagen naast de lage toren.

 

Op zondag leidde deze verbroedering zelf nog tot een gezamenlijke Duits – Nederlandse maaltijd. Weliswaar geen “wiedergutmachungsschnitzel” maar wel met Nederlandse worsten op een Duitse grill.

     

Alle aanwezigen, zowel in de lage- als in de hoge toren, hebben het enorm naar hun zin gehad en er zijn mooie verbindingen gemaakt.

Het voorbereiden, maar ook de afhandeling van een evenement als dit, kost erg veel tijd. Leo, Pa0ULT, heeft dit nu 13 keer vol overgave en steeds met succes gedaan waarvoor we hem als drie afdelingen erg dankbaar zijn.
Gezien de grote hoeveelheid tijd die hier in gaat zitten en het lage aantal deelnemers wat zich aanmeld als operator (ca. 5% van het totale ledenaantal van de drie samenwerkende afdelingen), heeft Leo aangegeven graag zijn plaats af te willen staan aan iemand anders.

Wie wil in 2013 de organisatie op zich nemen? Uiteraard sta je er niet alleen voor want het gehele WAT staat achter je. Echter: iemand moet wel het voortouw nemen.

 

Voor de statistieken:

Lage toren:
PA1IJF, PE1PTQ, PA3BWS, PA0ULT, PA1FZH
Als antenne de vertrouwde FD-4
Ca. 100 QSO's

Hoge toren:
PA0ULT, PA0RBO, PA0INA, PD7M, PA3HFJ en PD0KM
Als antenne de zelfbouw ZS6BKW.
180 QSO's (waarvan 90% op 40 meter gemaakt)
 

Dan, PA1FZH

Klik hier voor nog meer foto`s van het lighthouseweekend 2012.