clubstation VERON
afdeling Walcheren

Lighthouseweekend 2015

Op 15 en 16 augustus 2015 beleefden we een jubileum: voor het 15e jaar bemanden (bevrouwden?) we beide vuurtorens in Westkapelle gedurende het International Lighthouse – Lightship Weekend.
Zoals het een jubileum betaamd, was het weer een succes.

Het nadeel van het ILLW is dat het altijd midden in de zomervakantie valt maar gelukkig zijn er altijd mensen die hun vakantie er rondom plannen. We hadden in ieder geval genoeg operators (m/v) om beide torens gedurende de zaterdag en een deel van de zondag in de lucht te kunnen brengen.

In de voorgaande jaren verzorgde Leo, PA0ULT, altijd de toestemming van Rijkswaterstaaat en haalde hij de sleutels op. Sinds dit jaar ligt het beheer van de beide torens echter bij de mensen van “het Polderhuis” in Westkapelle. Dankzij onze “vooruitgeschoven post in de Noordzee”, Piet, PA1PSD, waren contacten dit jaar wel heel snel gelegd en waren we meer dan welkom.
Leo, PA0ULT, verzorgde ook dit jaar traditiegetrouw de toestemming voor het gebruik van de special call PH6WAL ten behoeve van de lage toren.

John, G8YDC en Beatrice, G6AJF, waren speciaal overgekomen om ons te assisteren.

Op zaterdagochtend om 08:30 waren we al in het bezit van de sleutels (en de noodzakelijke akoestiek-dekens) en kon het opbouwen beginnen.

 

De hoge toren (PI4WAL/LGT, NL0017)
Op de hoge toren zaten we dit jaar op de eerste verdieping, waar een prachtige grote houten tafel staat (met bijbehorende stoelen). De ZS6BKW antenne hing al snel en al snel konden we de eerste QSO's maken. Althans, dat dachten we. De hoge toren was ook open voor het publiek en de dame bij de kaartverkoop beneden vertelde zo'n enthousiast verhaaal over wat de zendamateurs aan het doen waren, dat we erg veel belangstelling hadden van het publiek (en dat waren er tussen 10:00 – 13:00 toch ruim 200). Op zich is dat natuurlijk geweldig en betekende het een grote promotie van onze hobby, maar het komt het QSO getal niet ten goede.
Rinus, PA2MDL, bracht zijn portable JT65 station mee, bestaande uit een kleine PC, een TFT scherm en een Icom IC703 (en dat allemaal in een koffer gebouwd). Uiteraard hebben we die ook geprobeerd en het werkte. Komend jaar is het zeker de bedoeling hier wat meer aaandacht aan te geven met een eigen antenne vooor bv. 20 meter.

Op een gegeven moment werden we aangeroepen door LX1MG op 2 meter FM. Dat was nog eens DX!! Uiteindelijk bleek de betreffende operator, Frank, hier op vakantie te zijn en wilde hij graag langskomen. Uiteraard was hij meer dan welkom, hetgeen leidde tot veel verhalen. Laat hij nu net op 300 meter van de camping in Diekirch wonen waar uw scribent 15 jaar heeft gebivakkeerd tijdens de Marche de l'Armee. Bovendien bleek Frank ook nog eens een eigen SOTA berg te hebben (LX-003, vlak bij Bettendorf). Logisch dat zowel Rens als Dan ademloos aan zijn lippen hingen. Een bezoek aan LX-003 wordt nu wel heel erg aantrekkelijk!
Ook oud Vliisnger Louis van Erck, PA0LCE kwam nog langs.

Maar met het vertrek van de gasten en de komst van Wijnand, PA3HFJ en Karin, PD0KM, begon het pas goed. Samen maakten ze meer dan 90 verbindingen op 20 meter SSB (met een mooie uitschieter naar PY) en zodoende konden ze gelukkig toch weer een aantal mensen aan PI4WAL/LGT helpen.
Pas om 00:30 hoorde Dan de sleutel van de hoge toren in de brievenbus vallen.

Op zondagochtend maakte Adrie, PA3BWS nog ca. 50 QSO's op 40 meter CW, wat het totaal op ca. 170 verbindingen bracht.

Afbreken was een makkie; geen gesjouw met tafels of stoelen en alleen even de antenne laten zakken en oprollen.


De lage toren (PH6WAL, NL0018)
Hier werd de opbouw gedaan door Frank, PE1EWR en Wim, PA0WDZ.
Cor, PE1PTQ was aan het werk bij één van de sponsoren, maar zijn geest (en de befaamde PTQ beugels) waarde rond. Logisch dus dat zowel de bekende DK7ZB voor 2/70 als de even bekende M² antenne voor 6 meter zeer snel overeind stonden (en zonder gebruik te maken van welk stukje touw dan ook, het kan maar even gezegd zijn).
Wim, PA0WDZ had in de afgelopen 365 dagen geen tijd gehad om de rotorkabel te verlengen maar (hadden we al verteld over het Walchers improvisatievermogen?) loste dat op door de operating positie gewoon een verdieping hoger te plaatsen.
Helaas viel de belangstelling op 2 meter erg tegen en was 6 meter dicht. Jammer, want de condities op 2 meter waren niet slecht. Er waren gewoon geen tegenstations.

Ook de FD-4 werd opgehangen (gelukkig staat er nog steeds een stuk steigerpijp op 40 meter afstand) en hier maakte Adrie, PA3BWS zo'n 50 verbindingen op 40 meter CW.
In de middag werd hij afgelost door Piet, PA0CWF, die ook nog wat verbindingen maakte op 40 meter CW.

Tegen 17:00 besloot de crew het voor gezien te houden en werd de FD-4 netjes opgerold en binnen gelegd.

Op zondagochtend leidde Frank, PE1EWR de zondagochtendronde op 2 meter SSB.
De signalen waren zeker niet slechter dan gewoonlijk vanaf thuis, maar buiten de vaste stations die we altijd op zondagochtend werken (o.a. Hoorn en Purmerend) , bleef het ook deze dag erg stil op 2 meter. De beste DX was Zuid-West Engeland (IO81)
Piet, PA0CWF, leidde het SRS net op 80 meter CW. Daarna schakelde hij over naar 40 meter CW.
Uiteindelijk kwamen we voor de lage toren op ca. 20 verbindingen op 2 meter en ca. 90 verbindingen op HF.

Samengevat kunnen we stellen dat we toch weer de nodige mensen aan een Lighthouse hebben kunnen helpen.
Voor volgend jaaar moeten we even kijken of we onze energie weer op de beide torens zetten of dat we ons concentreren op alleen de lage toren. Logistiek-technisch is de hoge toren geen belemmering meer (er is tegenwoordig zelfs een toilet); het aantal operators zal bepalen hoe en wat.

Bemanning van de torens:
Hoge toren: G8YDC, G6AJF, PA1IJF, PA2MDL, PA3HFJ, PD0KM, PA3BWS, PA1FZH
Lage toren: PE1EWR, PA0WDZ, PA0CWF, PA3BWS, PA1FZH

Graag zien we u volgend jaar ook, als operator, als opbouwer, als tegenstation of gewoon als bezoeker.

73 namens de operators,

Dan, PA1FZH