clubstation VERON
afdeling Walcheren

Lighthouseweekend 2017

Sinds 1998 vindt ieder jaar gedurende het derde volle weekend in augustus het “International Lighthouse and Lightship” (ILLW) weekend plaats.
Vanuit de drie gezamenlijke afdelingen doen we alweer 17 jaar mee.

Sinds 2015 ligt het beheer van de beide vuurtorens in Westkapelle bij het Polderhuismuseum in Westkapelle. Dank zij de goede contacten die Piet, PA1PSD heeft, is het betreden sinds die tijd erg makkelijk geregeld.

Dit jaar besloten we om, in overleg met het Polderhuis museum in Westkapelle, meer de link te leggen tussen de vuurtorens en het museum en tevens ook een wat meer interactief programma voor de kinderen te organiseren.
Zo ontstond het idee om de kinderen hun eigen naam in Morse te laten seinen en mochten ze ook een boodschap opschrijven welke vervolgens naar het museum werd doorgegeven. Bij het museum konden de kinderen hun eigen boodschap dan weer ophalen.

Op zaterdag was de hoge toren geopend voor publiek zodat we daar de kinderactiviteiten hebben ontplooid.

De opbouw van beide stations werkte als vanouds.
PD1ML, PD1PS en PA1FZH spanden de FD-4 antenne langs de hoge toren en de vertical voor 2 meter werd in het raam gezet. Op de eerste verdieping was dit keer geen grote expositie, zodat we de grote houten tafel mochten gebruiken voor de HF set. Temperatuur-technisch werd deze locatie ook een stuk gunstiger beoordeeld als degene die een verdieping hoger zit.

PE1EWR, PA0WDZ, PA1PSD en PA3BKZ spanden de FD-4 vanaf de lage toren. Ooit heeft iemand besloten om op precies 40 meter afstand vanaf de lage toren een betonnen voet met een stalen paal neer te zetten. En laat dat nu net de afspanlengte voor een FD-4 antenne zijn! Toeval bestaat niet.

Voor het bevestigen van de mast voor VHF, maken we al jaren gebruik van een aantal custom made beugels (eigenlijk al vanaf het moment dat er mensen niet meer vertrouwden op het nobele schiemanswerk, maar dit terzijde). Echter, dit jaar waren per ongeluk de beugels voor een rond railingwerk i.p.v. een vierkant railingwerk meegenomen. Laat er nu net een hele mooie pijp aan de railing staan waar zo een aluminium mast ingeschoven kon worden. Hadden we al vermeld dat toeval niet bestaat?
Het opbouwen van de VHF antenne werd daarmee ook meteen een stuk makkelijker, hetgeen prima uit kwam met de heersende wind. De nieuwe balie in d elage toren leverde een prima positie op voor de HF set en de VHF set stond, zoals altijd, een verdieping onder het licht.

Vanaf 10:30  waren beide torens operationeel en stond de Landrover als mobiel station netjes naast een landingsvaartuig achter het Polderhuismuseum.

Toen de hoge toren om 11:00 open ging voor het publiek, kwam ook Omroep Zeeland een kijkje nemen. Terwijl PA3GEO voornamelijk de verbindingen op HF maakte, vingen PD1ML en PD1PS de kinderen op, maakten ze wegwijs in het nobele CW schrift en kregen de kinderen de mogelijkheid een boodschap te verzenden naar het Polderhuismuseum. Uiteindelijk maakten 8 kinderen tussen 7 en 10 jaar hier gebruik van. Anderen hadden wat “seinsleutelvrees” of gewoon microfoonvrees.
Omroep Zeeland interviewde PD1ML, maakte toen een mooie shot van PA3GEO en vertrok daarna naar het Polderhuis museum. Vraag niet hoe het tijd-technisch kan (een moeilijk verhaal over de voortplantingssnelheid van radiogolven door lucht versus de afstand tussen de hoge toren en het Polderhuismuseum) maar zowel Omroep Zeeland als Jonas, de betreffende jonge man, waren op het moment van ontvangst van de betreffende boodschap door PA1FZH net aanwezig bij het Polderhuis.
Voor de mensen die twijfelen aan de theorie is het bewijs hier op Omroep Zeeland te beluisteren en te zien: http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/100306/Zoektocht-op-grote-hoogte-naar-jonge-zendamateurs

Rond 18:00 kwamen PA3HFJ en PDoKM als vanouds om de night-shift te draaien. Zoals de traditie dat nu eenmaal bepaalt, maakten zij de gebruikelijke 95 verbindingen op HF!

Vanaf de hoge toren werden onder PI4WAL/LGT (NL0017) in totaal 147 verbindingen gemaakt op HF met 19 verschillende landen. Naast de standaard Europese landen waren de uitschieters Marokko, Israël en Brazilië.

Vanaf de lage toren waren PE1EWR (hoofdzakelijk op VHF) en PA0CWF op HF actief als PH6WAL (NL0018). In totaal werden er hier 47 verbindingen gemaakt, goed voor 8 landen.

Het viel ook dit jaar weer op dat er op VHF best redelijke afstanden te werken waren. Zo werkte PE1EWR op VHF met Engeland en Duitsland en ook de zondagochtendronde liep zeker niet slechter als vanaf thuis (uiteraard met de door PA0WDZ gebouwde DK7ZB vier elements antenne). Er is de laatste jaren gewoon weinig animo op VHF voor het Lighthouse weekend. Komend jaar zullen we ons dan ook in de lage toren alleen op HF gaan concentreren.

Op zondag na de 2 meter SSB ronde haalden we de antennes van beide torens weer naar beneden. Oefening baart ook hier na 17 jaar kunst.

Voor ons was het weer een zeer geslaagd weekend. We hebben niet alleen de nodige amateurs weer aan de vuurtorens NL0017 en NL0018 kunnen helpen, maar we hebben hopelijk ook de jeugd kunnen laten zien wat we kunnen (al was op de uitzending van Omroep Zeeland niet iedere geïnterviewde hiervan overtuigd). Tevens was het een leuke mogelijkheid om de hoge toren te linken met het Polderhuismuseum.

We willen zowel het management als ook de vrijwilligers van het Polderhuismuseum hartelijk danken voor hun medewerking aan dit weekend en volgend jaar komen we graag terug.
Ook PA1PSD voor zijn bemiddeling en last but not least PA0WDZ voor de organisatie zijn we natuurlijk dankbaar.
PE1PTQ verzorgt al jaren de QSL kaarten. Met de directie van het Polderhuismuseum is afgesproken dat amateurs op vertoon van de QSL kaart, een gratis entree krijgen in de betreffende toren.

Uiteraard zijn er weer de nodige foto's gemaakt. Klik hier om ze te bekijken.

Namens de deelnemende amateurs,

Dan, PA1FZH