NVIS experiment 24 april 2004
Zoals reeds aangekondigd in het verslag van 27 maart, hierbij de ervaringen met de Fuchs antenne.
Tijdens de laatste test op 27 maart 2004 was gebleken dat de dipool van schemerlampensnoer slecht voldeed. Vandaar dat was gezocht naar een andere
antenne met als eigenschappen dat hij makkelijk te bouwen moest zijn, goedkoop (ook niet onbelangrijk), licht en makkelijk op te bergen in de rugzak of uitrukkoffer.
Na lang zoeken werd de Fuchs antenne (www.qrpshop.de) gevonden als een ontwerp wat aan bovenstaande eisen zou moeten kunnen voldoen.
Het nabouwen van het ontwerp van de Duitse QRP club was niet zo moeilijk, maar bij de testen in de tuin van Rob, PA0RBO, bleek dat je niet zomaar de voorgeschreven
Amidon T-80-2 ringkernen kon vervangen door iets anders. Gelukkig was Rens, PA1IJF, ook bereid om een aantal Amidon kernen aan te schaffen en konden we
een gezamenlijke order plaatsen bij een bekende HF onderdelenleverancier.
Op zaterdag 10 april was het dan zover: een aantal DARES stations in den lande had aangegeven QRV te zijn vanaf afgelegen locaties met uiteraard de NVIS antennes.
Zo was Will, PE1OPM actief vanuit Schiedam, stond Sjoerd, PE9SK nabij de Kreekrak sluizen en waren Robert, PA3GEO, en Dan, PA1FZH te vinden aan het Veerse Meer.
In de kou werd de halve golf antenne met een lengte van 41,5 meter opgesteld op een hoogte die vanaf 5 meter afliep naar 1 meter. Vol verwachting werd de set aangesloten, ingetuned en de eerste verbinding met Sjoerd gemaakt.
Helaas was de verbinding met Sjoerd maar net mogelijk, werd Will wel gehoord maar hoorde hij ons niet en kon ook Jan, PC0C ons niet nemen. Ook de SWR kwam niet beneden de 1:3, ondanks de tuner.
Thuis gekomen werd de soldeerbout ter hand genomen, de afstemcondensator vervangen door een ander exemplaar en werd er nog een extra wikkeling op de eerste Amidon ringkern gelegd.
Op 2e paasdag, 12 april, was het prachtig weer en werden, onder het mom van een gezellige familiedag op Oranjeplaat, de XYL en QRP’s ingescheept, rugtas onopvallend achterin gezwiept en de caravan achter de terreinwagen gehangen. Onderweg nog gauw even Rob, PA0RBO; Robert, PA3GEO en Leo, PA0ULT ingelicht, zodat er “goh wat toevallig” ineens zomaar een aantal antenne enthousiasten (met familie) op Oranjeplaat aanwezig waren. Ook Kees, PE9VDW was met familie en camper in de buurt en kwam nog even langs.
Besloten werd om twee sets met twee verschillende antennes op te stellen.
Set 1 van PA1FZH:
- de FT-817 met 5 watt
- de (verbeterde) Fuchs antenne op 6 meter hoogte
Set 2 van PA3GEO:
- de FT-757, 100 watt
- de eerder gebruikte draadantenne op 1 meter hoogte met de legendarische luchtspoel, gewikkeld op het handvat van een paraplu
Onder toeziend oog van Rob werd de eerste antenne omhoog gezet maakte Rob een verbinding met Schotland op 7 MHz.
De extra wikkeling op de Amidon, gecombineerd met een iets hogere hoogte van de Fuchs antenne maakte dat het resultaat zowel qua SWR als qua ontvangst rapporten nu veel beter was.
Leo maakte nog een plot van de spanningsmaxima en minima van beide antennes en op de diverse banden bleek dat we om onverklaarbare wijze er in waren geslaagd de theorie en praktijk met elkaar in overeenstemming te brengen.
Later op de dag werden er met beide sets verbindingen gemaakt met Rob die inmiddels vanaf zijn home QTH in Veere als tegenstation fungeerde. Op de korte afstand bleek zowel op 80 als op 40 meter de Fuchs antenne één S punt (6 dB) sterker te zijn dan de andere antenne, maar zoals Rob reeds opmerkte, is voor een objectief oordeel het rapport van meerdere stations nodig die wat verder weg liggen.
De volgende uitdaging staat reeds op stapel; een G5RV antenne met 300 ohm lintlijn.
Houdt dus de homepage in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.