clubstation VERON
afdeling Walcheren

NVIS experiment 27 maart 2004

Op zaterdag 27 maart werd wederom een DARES NVIS testdag gehouden.
De bedoeling was om met de NVIS antenne andere DARES stations te werken.

Nadat Robert, PA3GEO en Leo, PA0ULT op 7 maart 2004 al wat experimenten hadden uitgevoerd met een NVIS antenne was het deze keer de beurt aan de ondertussen bekende WAT leden. Rens, PA1IJF; Cor, PE1PTQ en Dan, PA1FZH.

Rens, PA1IJF in een "technisch eye-ball" QSO met Cor, PE1PTQ     FT-817 met daar bovenop het Pi-filter

Vergezeld van de nieuwe Yaesu sets van Cor, (de FT-857) en Dan, (de FT-817) werd het Veerse Meer opgezocht.
Sep, de trouwe metgezel van Rens, markeerde het territorium zoals honden dat gewoonlijk plegen te doen, wat voor Dan direct aanleiding was de generator te starten om door middel van de reukgrens zijn gebied af te zetten.

Ruim op tijd hadden we de antennes staan en werd de eerste verbinding met Will, PE1OPM/P gemaakt, die met zijn groep in het waterwingebied in Ossendrecht zat.

Als antenne hadden we een 6 meter zelfbouw kopie van de befaamde 9 meter legermasten met daarin een dipool van 2 x 16 meter, afgespannen als inverted V. Als voedingslijn werd een stuk schemerlampsnoer van 2 x 0,75 mm² gebruikt.

2 x 16 meter inverted V antenne

Ondanks het feit dat met alle beschikbare koop en zelfbouw tuners de SWR niet onder de 1:3 kwam, waren de rapporten met PE1OPM, PI4KGL en PC0C toch steeds 58 en dat met een vermogen van 5 watt uit de gel-accu voor de FT-817 en de autoaccu voor de FT-857.

Niet tevreden met het resultaat werd besloten om 16 meter aarddraad uit te leggen en de dipool als T-antenne aan te sturen met een Pi-filter. De SWR was prima en ook lokaal waren zend- en ontvangstrapporten van Mike, PA7XG in Wolphaartsdijk een stuk beter. Helaas bleek tijdens het QSO met PE1OPM dat het rapport daar van 58 naar 41 terug was gelopen.

Ondertussen was ook Leo, PA0ULT gearriveerd en werd het tijd om de schrijfblokken te voorschijn te halen en meer dan 90 jaar aanwezige antenne-ervaring aan bovenstaand fenomeen te wijden. De antenne analyser als mede de griddipper werden aan de voedingslijn gehangen, theorieën werden geopperd en net zo snel weer verworpen en het improvisatietalent begon enorm te kriebelen. Rens, begon al aanstalten te maken zowel de Hilti klopboor als de soldeerbout op te starten, maar dit hebben we voor de volgende keer bewaard. Moeilijk, als het gehele WAT aanwezig is!

Uiteindelijk was de conclusie dat het schemerlampensnoer een te lage impedantie en een te hoge capaciteit had. Het hoge rapport van Mike werd waarschijnlijk veroorzaakt door de grondgolf en kregen we van Will het echte NVIS rapport.

Leo, PA0ULT in QSO

Een illusie armer maar een ervaring rijker hielden we het rond 14:00 voor gezien.

Op de terugweg nog even langs de Agrimarkt gereden en daar voor het luttele bedrag van nog geen 2 euro ongeveer 15 afstandhouders gekocht om van het schemerlampensnoer een open lijn te maken.
Ook werd direct Jan, PA3BKZ benaderd en gelukkig was zijn winkel nog open.

Houdt dus deze pagina’s in de gaten, want het komende project van het WAT, de Fuchs antenne staat al op stapel. De Fuchs antenne is een eindgevoede antenne van 41,6 meter, welke als halve-golf antenne op 80 meter werkt en als veelvouden hiervan op de nadere banden.