clubstation VERON
afdeling Walcheren

PACC 2008

Het PACC contest weekend 2008 zit er weer op.
Onder de call PI4WAL is er door leden van de VERON Walcheren en VRZA-ZWN meegedaan aan de PACC contest op de HF-banden.
Als locatie is wederom het PSD gebouw in Vlissingen gebruikt.

Opbouw station:
Voor de opbouw kon men zich geen beter weer wensen. Een heerlijk februarizonnetje stond aan de hemel toen de 2 elements beam op de VRZA-ZWN mastwagen werd geplaatst. Zoals elk jaar werd dit uitgevoerd door een deel van het WAT-team namelijk Dan, PA1FZH en Cor, PE1PTQ. Helaas was de langste WAT medewerker verhinderd en ook het aspirant lid heeft verstek moeten laten gaan hetgeen zijn eventuele vaste plaats in het team niet ten goede zal komen.
Om de antenne in de mast te krijgen werd er een ladder volgens de wettelijke voorschriften tegen de mast aangeplaatst en vast gezet met enkele knopen die je zelf niet kunt verzinnen, maar alleen in bepaalde boekjes of op bepaalde websites kunt vinden.
Zonder al te veel problemen werd de mast tenslotte met daarin de rotor en antenne uitgeschoven.
En klein vlekje was het leeggooien van een bak met regenwater over de vloer. Terwijl een niet nader te noemen lid van het WAT samen met nog iemand de bak op zijn kant wilde zetten, dreigde het water uit de bak in een stekker met daarop 230V terecht te komen. Snel ingrijpen van één van de aanwezige scouts voorkwam hij de nodige problemen. Mopperend zei hij nog iets tegen 50% van het WAT-team: “zeker nooit op scouting gezeten?”

Mooi plaatje van de 2 elements beam. Jammer van de vloeistof (lekkage?) onder de FZH-VC.     Jeroen, PE1MWB en Cor, PE1PTQ testen alles nog een keer voordat de contest begint.

Start contest:
Ondanks dat er ruim de tijd werd genomen voor een bakje koffie die door Jeroen, PE1MWB was gezet, was de opbouw ruim op tijd klaar en stond alles gereed voor de wedstrijd.
Cor, PE1PTQ startte om 13:00 uur lokale tijd. De condities op de hoogste banden waren slecht, de 10 meter band was onbruikbaar voor DX en op de 15 meter band waren slechts enkele stations te werken, waaronder een Amerikaan.
Op 20 meter ging het overdag redelijk tot goed om verbindingen te maken.
Rond 14:30 uur nam Michel, PD4AVO het over met als second operator Jeroen, PE1MWB. Ook Matje PD8MAT was vanaf die tijd aanwezig om eens mee te kijken hoe het er met een contest aan toe ging. Hij heeft een prima indruk gekregen, maar wilde het nog niet aan om het ook eens te proberen. Later kwam Kim, PD2KIM met QRP Lyanne nog even langs om te kijken of Michel zijn best wel deed.

Michel, PD4AVO tijdens de contest. Jeroen, PE1MWB houdt de boel in de gaten.     Jong geleerd is oud gedaan. Lyanne, de QRP van Michel, PD4AVO en Kim, PD2KIM,tijdens de PACC-contest in verbinding met ....     Actiefoto van Jeroen, PE1MWB met op de achtergrond Michel, PD4AVO die de verbinding direct in het logpragramma invoerd.

De avonduren:
Rond 18:00 uur kwam Robert, PA3GEO met de warme hap. Even werd de volumeknop van de set geheel linksom gedraaid en werd er gezamenlijk gegeten. Na het eten ging Michel nog door tot 19:30 uur.
Daarna was het de beurt voor Karin, PD0KM en Wijnand, PA3HFJ. Zij gingen op de lage banden beginnen omdat inmiddels ook de 20 meter band dicht was gegaan.
Vol goede moed begon Karin op de 40 meter band en werden de eerste stations in het log gezet, al moest daar veel moeite voor gedaan worden. Op een poos CQ roepen kwam geen reactie. Daarom maar verder omlaag naar de 80 meter band.
Ook hier hetzelfde, veel stations, maar de verbindingen kwamen ook nu weer moeizaam tot stand. Nederlandse stations waren bijna niet te werken en ook nu werd op CQ roepen maar door één station gereageerd. Er begonnen twijfels te rijzen over de onlangs geplaatste ZS6BKW antenne en het uitgangsvermogen van de Kenwood TS-680.

De nachtelijke uurtjes:
Vanaf 23:45 kwamen Robert, PA3GEO en Rens, PA1IJF om invulling te geven aan de nachtelijke uren. Hierbij werd gebruik gemaakt van de set van Robert de Kenwood TS-850S met ingebouwde automatische tuner en automatische voice en CW synthesizer.
Afstemmen op de 40 meter band was geen probleem, maar op de 80 meter met name in het SSB deel had de set er veel problemen mee. Ook was het uitgangsvermogen van de TS-850S hoger dan die van de TS-680. De ZS6BKW antenne werd voor de zekerheid nog even visueel gecontroleerd, maar er werd niets bijzonders gevonden.
Vanaf 00:00 uur werden de eerste CW verbindingen gemaakt. De operator die de logs direct in de PC invoerde had zijn handen vol, het leek erop dat de antenne toch goed werkte. Tot 02:30 uur was er op 40 en 80 meter goed te werken en waren er volop tegenstations. Vanaf dat moment leek het erop dat het grootste deel van HAM-land besloot om voorlopig even QRT op één oor te gaan. Ook Rens gaf hieraan gehoor zodat Robert voor CW en Cor voor de SSB verbindingen nog overbleven om de tijd tot de aflossing op te vullen.
Vol goede moed op veel verbindingen met name in CW gingen zij verder, maar al snel bleek dat het steeds moeilijker werd om een nieuw station te kunnen werken. Ook SSB werd nog geprobeerd en nu viel het op dat de verbindingen een stuk eenvoudiger waren te maken ook met Nederlandse stations. Waarschijnlijk is het probleem in de avonduren geweest een combinatie van een (te) laag uitgangsvermogen uit de set samen met een overvolle band op zowel 40 meter als 80 meter.
Doordat er steeds minder stations werden gelogd werd er nog even gekeken op de 160 meter band. Met slecht 10 Watt en een antenne die niet goed was af te stemmen op deze band werden er toch nog 3 verbindingen gemaakt.
Rond 05:30 uur lokale tijd werd het laatste station gelogd en het zou tot 06:45 uur duren voordat de eerstvolgende verbinding werd gemaakt. Langzamerhand werd HAM-land wakker …… dachten we.

Cor, PE1PTQ. Eén van de SSB operators van PI4WAL tijdens de PACC contest.

Het laatste deel van de contest:
Waarschijnlijk hadden velen besloten om eens lekker uit te slapen, lang uit te slapen. Tenslotte het was zondagmorgen, mooi weer, de vogeltjes floten buiten dus waarom er zo vroeg uit? Het lukte Rob, PA0RBO die vanaf 07:00 uur het roer van Robert over nam in ieder geval niet om iedereen wakker te schudden.
Tenslotte mochten Rolf, PA3GFW en Laci, PD0ROF vanaf 10:00 uur lokale tijd de eindspurt in zetten. Uiteindelijk is het totaal uitgekomen op 268 verbindingen.

De 2 element beam die al vele jaren is ingezet bij diverse activiteiten.

 

De score:

 

Band QSO's Multipliers
160 m
3
 
80 m
110
 
40 m
31
 
20 m
113
 
15 m
10
 
10 m
1
 
Eindscore 21440

 

Tot slot:
Helaas waren er maar een paar CW operators in de nachturen en dit drukte duidelijk ook de totaal score van PI4WAL. Uiteraard hebben de SSB operators ontzettend hun best gedaan, maar helaas was er op zaterdag avond op de 80 meterband geen doorkomen aan. In een aantal gevallen vanwege de drukte en het QRM.

De aanwezige operators dit jaar waren:
Rob, PA0RBO; Rens, PA1IJF; Dan, PA1FZH; Robert, PA3GEO; Rolf, PA3GFW; Wijnand, PA3HFJ; Jeroen, PE1MWB; Cor, PE1PTQ; Karin, PD0KM; Laci, PD0ROF; Michel, PD4AVO en Matje, PD8MAT.
Verder zijn Kim, PD2KIM met QRP en Wendy, PA-10536 nog even langs geweest.

Enkele gewerkte DX stations waren: WX3B, WX2N,9H1DE........
  
Enkele foto's vind u binnenkort op de website van de VERON
Als organisator voor PI4WAL PACC 2008 wil ik iedereen die zijn/haar bijdrage heeft geleverd aan dit weekend hartelijk danken!
Tot volgend jaar!!!

73 Robert PA3GEO en Cor, PE1PTQ