PI4WAL ervaringen tijdens de PACC contest
Zoals ieder jaar zou ook in 2021 weer tijdens het tweede weekend van de maand februari de PACC contest plaats vinden, met natuurlijk de deelname van een aantal Walcherse zendamateurs onder de clubcall PI4WAL van de Veron afdeling Walcheren in de clubshack van de VRZA afdeling Zuid West Nederland. Een voorbeeld van de al jarenlange zo succesvolle samenwerking.
Echter, ook hier gooide het bekende virus alles danig in de war. Van het gezellig samenkomen en samenwerken in de clubshack kon uiteraard geen sprake zijn. Voor het eerst sinds jaren zou PI4WAL niet te horen zijn tijdens de PACC. Het alternatief, roulerend vanuit diverse thuisshacks de call in de lucht brengen, werd al snel als onwerkbaar weer terzijde geschoven. Want hoe ga je het log synchroon houden zodat er achteraf niet vele “dupes” in het resultaat verschijnen?
Plaats van handeling
Knagen
Toch bleef het idee van een PI4WAL-loze PACC knagen en daarom besloten wij, Wijnand PA3HFJ en Karin PA2KM in overleg met de Veron afdeling om ons weekend geheel aan de contest te wijden en de clubcall vanuit onze shack in Nieuwdorp te activeren. En we zouden het meteen goed aanpakken, dus met twee zenders én twee operators tegelijk oftewel MO2R.
In de week voor de contest werden de nodige voorbereidingen getroffen. Zo werden de twee N1MM logprogramma’s op de operatorplaatsen aan elkaar geknoopt zodat het log op beide PC’s synchroon liep. Daarnaast werd er een 23 meter lange Endfed antenne opgehangen die dienst moest doen naast de normaal al aanwezige FD-4 offcentrefeed dipoolantenne en de FB-3 draaibare dipool. De sets die werden gebruikt waren de Icom IC-7400 en de Kenwood TS-2000, beiden uiteraard met het logprogramma verbonden. Er zijn geen lineairs gebruikt, dus gewoon 100 watt output uit de beide transceivers. Beide sets waren ook voorzien van headset en voetschakelaar. Kortom, we waren er klaar voor!
Wijnand, PA3HFJ in actie
Gemis aan filters
Op de zaterdag begonnen we klokslag 13 uur lokale tijd met de contest. De strategie was dat een van ons op een band CQ zou roepen en dat de ander op een andere band CQ roepende stations zou werken. We hadden n.l. geen bandpassfilters e.d. waardoor onderlinge storing natuurlijk niet te voorkomen is. Maar door elkaar even een seintje te geven konden we onze QSO’s toch maken. Met onderbrekingen voor het avondeten en nog een ontspanningsmomentje zijn we tot een uur of 1 ’s nachts actief gebleven. Daarna konden we niet veel nieuwe stations meer werken en gingen we naar bed, om vervolgens zondag weer op tijd op te staan om de contest te vervolgen tot het einde.
De eindscore
De condities op de hogere banden waren helaas afwezig, op 15 meter werden maar zo’n 20, en op 10 meter geen verbindingen gemaakt. En aangezien we géén geschikte antenne voor 160 meter hadden werden de meeste QSO’s dus op 80, 40 en 20 meter gemaakt. Hoewel wij beiden onze CW vaardigheden aan het ophalen c.q. leren zijn beperkten wij ons tot de vertrouwde SSB-mode. Wie weet kunnen we volgend jaar ons hier eens aan wagen… hi!
Karin, PA2KM achter de TS-2000
Tevreden
Totaal hebben wij 328 verbindingen in het log kunnen opnemen en daar zijn we op zich wel tevreden mee. Zonder de onderlinge storing hadden dat er nog wel wat meer kunnen worden, dus bij een volgende gelegenheid zullen er toch aanvullende maatregelen overwogen worden. Met een paar goed gekozen coax-stubs bijvoorbeeld valt al veel narigheid op dit gebied te voorkomen, dus daar gaan we de komende tijd eens verder induiken. Wij hebben ons in ieder geval uitstekend vermaakt, en wie weet gaan we nog eens op herhaling tijdens een van de vele contesten die het jaar rond op HF plaats vinden.
73
Wijnand, PA3HFJ en Karin, PA2KM