clubstation VERON
afdeling Walcheren

SAQ sluit Oranjeplaat seizoen af

De machinezender SAQ uit Grimeton - Zweden behoort inmiddels tot officieel Unesco werelderfgoed. Juist daarom is het zo leuk om de periodieke uitzendingen te monitoren.

De zender SAQ werd in 1924 gebouwd om telegrammen naar Amerika te zenden. Na de Tweede Wereldoorlog was de techniek dusdanig veranderd dat station SAQ overbodig werd.
De antenne installatie bestaat uit 6 masten van 127 meter hoogte en met een totale topcapaciteit van 2 km lang!!

Gewoonlijk zendt SAQ altijd uit in de zomer, op Alexanderson Dag en op de dag voor kerst. Uiteraard is en blijft het een oude zender dus het is altijd spannend of de uitzending door kan gaan (beetje Landrover idee als het ware) maar na wat technische problemen vorig jaar, was hij in 2018 maar liefst drie keer in de lucht.
Wijnand, PA3HFJ en Karin, PD0KM houden dit voor geheel Walcheren in de gaten en hadden al laten weten dat ook dit jaar SAQ weer operationeel zou zijn op "Christmas eve".
De praktijk heeft al geleerd dat de ontvangst op 17,2 kHz in een nieuwbouwwijk niet te doen is maar dat het vrije veld (Oranjeplaat of naast Fort Rammekens) uitstekend gaat.

Dit jaar verzamelden Wijnand, PA3HFJ ; Cor, PE1PTQ ; Robert, PA3GEO en Dan, PA1FZH zich op 08:30 op Oranjeplaat.

De bekende configuratie (PA0RDT miniwhip, Elektuur LF converter en de Elecraft KX-3 als achterzet) was al snel opgezet achterin de mobiele shack van PA1FZH en nadat we het verschil tussen een PP30, een PP175 en een banaanstekker aan alle aanwezigen hadden uitgelegd, was het wachten op de bekende "vvv de SAQ".

Nadat we zeker hadden gesteld dat SAQ te ontvangen was op de KX-3, zijn we overgeschakeld op de combinatie Miniwhip en de Yaesu FT-757. Hoewel de DCF zender op 77 kHz prima was te ontvangen, was de gevoeligheid op 17,2 kHz duidelijk minder. Het geoefend oor beweerde nog wel iets te horen (diep in de ruis), maar de anderen waren unaniem: dit was geen 599 signaal.

Op de KX-3 met converter hadden we een S9 signaal en hebben we de kerstboodschap duidelijk kunnen opnemen.
Hierna hebben we de middengolfontvangst van de FT-757 bekeken. Hierbij bleek dat de FT-757 met Miniwhip echt veel beter presteerde dan de KX-3 met de Miniwhip. Het is leuk dat er nog zoveel experimentele middengolfstations met een QRP vermogen ( 1 - 4 watt) zijn te beluisteren.

Gezien de buitentemperatuur en het tijdstip van de dag, was voor deze gelegenheid het WAT tarief vervangen door (bijna) verse koffie en eigengebakken kerstcake.
Deze laatste activiteit was een mooie afsluiting van een seizoen Oranjeplaat waar we weer veel hebben geƫxperimenteerd.

De eerstkomende buitenactiviteit zal de COTA (Camping on the Air) zijn in maart 2019 vanaf de welbekende camping Veldzicht in Lewedorp. De experimenten voor dat weekend zouden zo maar eens richting LG ontvangst kunnen gaan hi.

 

73 Dan, PA1FZH