clubstation VERON
afdeling Walcheren

Time Challenge Hike 2008

Verslag Time Challenge Hike 2008
25 en 26 april 2008

Zo, het zit erop. Alle spullen zijn weer uitgepakt en opgeborgen Alle accu’s zijn weer geladen, klaar voor een volgende inzet.
Als alle vreugdevolle en minder vreugdevolle momenten een plaats hebben gekregen bij eenieder en wordt het tijd voor het verslag.
De deelname van DARES aan de TC was dit jaar voor de 2e maal. We kunnen terugkijken op een zeer positief ervaren weekend. De DARES organisatie kenmerkte zich door een ongedwongen sfeer. Het weer zat enorm mee. Veel zon is waargenomen; dit was terug te zien in verbrandde neuzen en hoofden van onze deelnemers.

Ook dit jaar was het doel om berichtgeving te verzorgen, waardoor de scoutingorganisatie een duidelijk overzicht kreeg van het reilen en zeilen van de hikende scouts.
De CP stond vrijdag en zaterdag  aan de westkant van het Mastbos ten zuiden van Breda. Zowel scouting als DARES namen plaats in een grote verzameltent “het witte huis”. Dit kwam de onderlinge communicatie absoluut te goede. Er was direct inzage in het voortgang van de TC. Dit jaar werd er vanaf CP gewerkt zowel naar de bebouwde kom van Breda en naar bebost gebied. Hetgeen in een enkel geval toch tot improvisatie leidde om een verstaanbare radioverbinding tot stand te brengen. Post 8 bevond zich op de grootste afstand nl. 7,6 km. De CP heeft het gehele weekend vanaf accu’s gedraaid. CP bestond uit een norm-mobilofoon en een X200 antenne op 11 meter AGL.
Op de veldposten werd voornamelijk gebruikt de Norm mobilofoon, Storno CQM6000 met en popovic antenne op 6 meter hoogte.

Op vrijdagavond om 17.00 uur en op zaterdagmorgen om 07.15 uur is de briefing gehouden door Rens, PA1IJF. Door de grote tijdverschil in het bezetting van de posten kon niet iedereen direct aan de slag. Dit tot irritatie van sommige personen. (zie ook de evaluatiepunten verderop in dit verslag)
Alle informatie was op CP aanwezig zoals kaart coördinaten en een topografische kaart om iedereen naar de posten te kunnen leiden.

De volgende DARES medewerkers werkten mee aan dit evenement:
DARES WAL-NB:       Leo PA0ULT, Rens PA1IJF, Mike PA7XG, Frank PE1EWR, Cor PE1PTQ, Matje, PD8MAT,
DARES WBW:             Will PE1OPM, Henk PA5HJ, Stephanie PD1SHE, Virgil PD7LD
DARES ZHZ                 Peter PE1DCD, Hugo PA5PHO
RAYNET                      John G8YDC, Beatrice G6AJF
Als onafhankelijke communicatie- en veiligheidsobservators hebben zich ingezet Kim PD2KIM en Michel PD4AVO.

Scouting en tijdsplanning gaan niet helemaal samen. Zowel op vrijdag als op zaterdag zijn de tijdsplanningen ruim overschreden. Dit ligt niet aan de scouting organisatie, maar aan de wandelende scouts. Vrijdag is CP in de lucht geweest van 19.00 uur tot 02.30 uur. Een overschrijding van 3 uur.
Zaterdag was CP bezet van 06.45 tot 20.00 uur. Een overschrijding van 2 uur. De laatste post (post 9) is net als afgelopen jaar komen te vervallen.

We zijn in totaal 21 uur in de lucht geweest vanaf CP. Er zijn 275 berichten verstuurd, waarvan een 4-tal schriftelijk. Alle berichten zijn bijgehouden in een log. We hebben zoveel mogelijk de procedures en protocollen gebruikt die komen uit het handboek DARES WAL-NB. Voor de veiligheid van de veldposten zijn Kim en Michel langs de veldposten gegaan om de deelnemers te wijzen op mogelijke gevaren en het hanteren van het DARES veiligheidshandboek.

Post 4 bleek niet bereikbaar per auto. De deelnemers moesten 300 meter lopen met alle apparatuur. Post 6 had moeite de CP te bereiken. Post 6 is ook niet bezocht tijdens het maken van de radiokaart een week voorafgaand aan het TC weekend.

Na afloop van de TC zijn John en Beatrice via Middelburg naar Oostkapelle gereden. Alle overige deelnemers hebben in een voortreffelijke ambiance onder het genot van een eenvoudige doch voedzame maaltijd geëvalueerd. Iedereen hartelijk dank voor zijn of haar bijdrage hierin.

 

De TC 2008 kenmerkte zich op de volgende punten:

Rens, PA1IJF

Centrale Post nog voor dat de eerste Hikers binnenkomen     Mike, PA7XG op post 4 druk met het doorgeven van berichten     Matje, PD8MAT op post 5 heeft Kim, PD2KIM als onafhankelijke communicatie- en veiligheidsobservator op bezoek     Frank, PE1EWR samen met Hugo, PA5PHO op post 6

Mike, PA7XG samen met Beatrice, G6AJF ergens "in the middle of no-where" op post 7     Peter, PD1DCD kijkt toe hoe John, G8YDC uitlegt hoe er met een vossenjachtontvanger gepeild moet worden aan één van de groepen

Meer foto's van de Time Challenge Hike 2008:

Centrale post

Post 4

Post 5

Post 6

Post 7

Post 8