clubstation VERON
afdeling Walcheren

Testmiddag QRP sets

Zondagmiddag 7 juli had Dan, PA1FZH het plan gevat om samen met Robert, PA3GEO de QRP spullen te gaan proberen aan de dijk bij Borssele. Naast de dijk aan de Westerschelde staan twee houten tafels met een bankje eraan geschroefd. Helaas is er al de nodige jeugd geweest die een bankje al gemold heeft door er een plank af te rukken.

We hadden allebei een hengel meegenomen die als ophang punt voor de endfed antennes diende. Old man Dan had twee end-fed antennes meegenomen maar ook uiteraard zijn
KX3 Elecraft transceiver. En niet te geloven een zeer compacte accu die zo een 10W SSB deed uitsturen op de KX3. Ondergetekende had een Yaesu FT817 QRP set (5W) bij zich met een 12A accu(tje).

   

Ideaal spul voor de SOTA activation die we willen gaan doen op de Sint Pietersberg in Limburg. De datum is nog niet bekend, maar als het zover is zullen we de amateurs
op de hoogte stellen over ons plan om deze activatie te doen.

De praktijk:

Het viel ons op dat we een heel rustige ontvangst hadden op 20, 15 en 10 meter. Op 40 meter was wel enige QRM waarneembaar. Zowel op de KX3 als op de Yaesu FT817 was er een soort van gekraak te horen. Waarschijnlijk een lokale storing van een paal in het water met een zonnepaneel erop. Toch was het mogelijk om diverse stations die ook qrp waren te werken met 5W op de 40m in CW. HB9CPS, DL5ZP en ook G4ILW. In LSB lukte het met 2,5W gemiddeld met GB19CIM te werken.

De end-fed antennes hadden we gespannen met het voedingspunt laag en halverwege de antenne op 5 meter hoogte aan de hengel het laatste stuk van de 20 meter draad weer laag... Deze opstelling werkt dus erg goed! Geen tuner nodig, wat natuurlijk erg makelijk is om snel en eenvoudig op een Sota locatie QRV te zijn.

Een leuke middag en leerzaam.

Nog wat dingen opgeschreven die belangrijk zijn om mee te nemen voor QRP en Summits On The Air.

73 namens dan, PA1FZH en Robert, PA3GEO