clubstation VERON
afdeling Walcheren

Activatie Sint Pietersberg PA-003

Al een aantal jaren zijn we, Rens, PA1IJF en Dan, PA1FZH actief vanaf de diverse bergtoppen in Engeland.
Eerst als onderdeel van RAYNET als ondersteuning van de Engelse Scouts tijdens de DMA Challenge Hike in 2004, 2005 en 2006. We waren toen QRV vanaf onder andere Walna Scar, Helvellyn, Glaramara, Dollywagon Pike en Dale Head in het Lake district.
Pas later sloeg het SOTA virus toe en waren we, dankzij de ondersteuning van John, G8YDC en Beatrice, G6AJF, actief vanaf Snowdon (Wales, GW/NW-001 in 2013) en Ben Nevis (Schotland, GM/WS-001 in 2014). In 2015 zullen we actief zijn vanaf Scafell Pike (Lake District, G/LD-001) en dan hebben we de “Three Peaks” op onze naam staan en komen we in het bezit van het zo fel begeerde Three Peaks T shirt.

In de tussentijd zijn we lokaal ook actief vanaf onder andere Schouwen Duiveland, maar om de SOTA spirit er in te houden en om in vorm te blijven, besloten we om nog net in 2014 een Nederlandse SOTA te activeren.
Nu zit Zeeland met de “Zoutelande Mountains” nog zo'n 50 meter onder de SOTA grens dus moesten we het iets verderop zoeken. Nederland kent 4 SOTA erkende bergen en onze keuze viel op de Sint Pietersberg (PA/PA-003) in Maastricht. Qua weer (5 graden en redelijke wind) was dit een goede oefening voor het Engelse klimaat.

En zo kon het gebeuren dat we (Rens, Dan en de hond Mist) op dinsdag 23 december 2014 de grote reis waagden vanaf Middelburg naar Maastricht.
Na twee uur rijden kwamen we aan bij de “Dutch Mountain” en 20 minuten lopen brachten ons naar de top op 170 meter.

 

Op de top staat een muurtje van steenblokken in een X vorm, zodat er:

Nog voordat de koffie cq thee was ingeschonken, stond de eerste antenne al en om 10:45 (local time) stond het eerste SSB QSO van PA1FZH/P in het log. Direct daarna volgde de QSO's met Zeeland (PG9HF, PA0CWF, PA0RBO, PA0INA en PD0KM). Geweldig dat jullie zo trouw uitluisterden naar ons. Het is altijd leuk om het thuisfront te werken, waar je ook bent.

In de tijd dat Dan de volgende QSO's maakte, zette Rens zijn antenne op en na de koffie met koek startte hij in CW. Na 25 CW QSO's begon de kou toch merkbaar te worden in zijn seinschrift en om 13:00 hielden we het voor gezien.
Een kwartier later lagen de “antennemasten” alweer ingeschoven en zaten de beide Elecraft sets in hun oranje doosjes en konden we de terugreis aanvaarden.

Hierbij de statistieken van deze expeditie:

PA1IJF:

PA1FZH:


Op youtube heeft Rens een mooie samenvatting van deze dag gemaakt.
https://www.youtube.com/watch?v=2tT7g2mD0IQ&feature=youtu.be

Op dinsdag 30 december deed Rens dit nog even dunnetjes over en maakte hij vanaf de Galgenberg (PA/PA-005) in Terlet met dezelfde opstelling nog eens 31 CW QSO's, gezeten in de sneeuw.
Ook van deze dag is er een samenvatting: https://www.youtube.com/watch?v=dtToyAx49DY&feature=youtu.be

 

Met deze 2 mini expedities hebben we wederom bewezen dat je met weinig middelen en niet al teveel kilometers een leuke dag kunt hebben.

Graag tot horens vanaf Scafell Pike op 2 mei 2015. Wij zijn er klaar voor!

73,

Rens, PA1IJF en Dan, PA1FZH