clubstation VERON
afdeling Walcheren

Cursus touwtechniek en schiemannen

Eenieder die met de radiohobby bezig is, zal vroeger of later een keer te maken krijgen met het feit dat hij of zij iets vast wil zetten. Er zijn leden van het WAT die op zo’n moment direct naar het lasapparaat grijpen, maar er zijn ook subtielere manieren zoals het leggen van een knoop in een stukje touw.

Hoewel het onderdeel “operating practice” een steeds belangrijker deel van het radioamateur examen gaat uitmaken, is het opmerkelijk dat het onderdeel knopen hier een stiefkinderlijke plaats heeft toebedeeld gekregen.
Ook oudere amateurs (M/V) schijnen, hoewel het DXCC certificaat al jaren de muur van de shack op prominente wijze siert, de knopen niet altijd even machtig te zijn.

Is het in de shack van menig amateur even slikken als je naar de elektriciteitsvoorziening kijkt, de brok van ontroering wordt alleen maar groter bij het bezoeken van een willekeurige buitenactiviteit. Mensen hangen aan touwwerk, slechts vertrouwend op een “oudwijf” en de zenuwen gieren door de keel als je knopen bekijkt waar menig portable antennemast door overeind gehouden wordt.

Het Walcheren A(ntenne) Team wil dan ook graag haar verantwoording nemen, en is voornemens een cursus schiemannen te organiseren teneinde de risico’s tijdens buitenactiviteiten te verminderen.

In de basisvorming komen de volgende steken aan bod:

 

Halve steek    Platte knoop  Schootsteek  Dubbele schootsteek  Mastworp  Paalsteek  Achtknoop

 

In de vervolgopleiding zullen de volgende splitsen aan bod komen:
• Oogsplits in driestrengstouw
• Eindsplits in driestrengstouw
• Korte splits in driestrengstouw

In de afrondende fase van de opleiding komen de finesses aan bod:
• Turkse knoop
• Prusikknoop
• Takeling
• Vissersknoop of twee zoeteliefjes.

 

 

Instructeurs:
Voor deze training staan Rens “Face” IJF en Dan “Hannibal” FZH garant.
Beiden hebben hun sporen in scouting, zeevaart en bergsport reeds verdient.

Cursuslocatie:
De locatie kan in overleg tussen de deelnemers en de cursusleiding worden bepaald.

Cursusmateriaal en syllabus:
Van de cursisten wordt verwacht dat ze in het bezit zijn van twee eindjes touw met een lengte van ca. 2 meter en een diameter van ca. 8 mm.
Van de te behandelen knopen zullen tekeningen op de cursusdag worden uitgereikt.

Prijs:
Voor dit stukje unieke serviceverlening geldt de algemene WAT prijslijst.
Er dient bij aanvang van de cursus afgerekend te worden opdat de rest van de middag in gepaste zeestemming kan worden doorgebracht.

Contact:
U kunt geen contact opnemen met het WALCHEREN A(ntenne)-Team. Zij nemen contact op met U. Er bestaat een goede kans dat U tijdens één van de WAL bijeenkomsten tijdens het onderling QSO door hen wordt aangesproken. Waarschijnlijk zullen alle WALCHEREN A(ntenne)-Team leden en agenda’s dan aanwezig zijn.
Voor enig overleg op voorhand kunt U proberen om contact op te nemen met één van hen via e-mail:

 

Dan "Hannibal" FZH, Rens "Face" IJF of Cor "B.A." PTQ.