clubstation VERON
afdeling Walcheren

Magnetische loop antenne

Op woensdag 8 september 2004 hield de afdeling Walcheren haar eerste bijeenkomst na het zomerreces.
Hoewel; zomerreces??

Als we terugkijken op de homepage zien we toch een behoorlijk aantal activiteiten zoals de velddag, de RAYNET oefening, het Light House weekend en de antenne meetdag.
Vanaf die laatste activiteit was het maar een kleine stap naar de lezing van deze bijeenkomst, namelijk: de Magnetische Loop antenne, door Robert, PA3GEO.

Met behulp van een goed verzorgde Power Point presentatie (ook zendamateurs gaan met hun tijd mee, dus een schoolbord en krijtjes zijn passé) behandelde Robert de volgende zaken:

Goed verzorgde Power Point presentantie van Robert, PA3GEO over de magnetische loop antenne     Detailopname van de magnetische loop antenne.     Met behulp van de zeer professioneel in een koffer ingebouwde Yaesu FT-857 demonstreerde Robert het effect van de binnenshuis in “het Palet” opgestelde Loop. Tot 6 MHz is een zeer goede ontvangst mogelijk.

Met behulp van een zeer eenvoudig DOS programma loopabxe (27,4kB), demonstreerde Robert het effect van veranderingen in het ontwerp zoals diameter van de Loop, aantal windingen en gebruikt vermogen.
Hierdoor waren duidelijk de optima te zien.

Wat opviel, was de zeer hoge spanning op de condensator (varieërend van 4000 – 8000 Volt!!), zelfs bij QRP gebruik. Een flinke plaatafstand maar ook een goede isolatie van de condensator-as verminderd overslag en zwarte vingers. Ook de stralingsweerstand van een aantal milli-ohm leidt natuurlijk tot problemen. Het gebruik van stalen boutjes op een aluminium fietswiel geeft al snel een overgangweerstand die hoger ligt dan de stralingsweerstand.
Voor diegenen die een vol-staal uitvoering van de Magnetische Loop antenne wil maken, biedt één der WAT leden belangeloos zijn lasapparaat aan!

Ondanks het lage aantal aanwezigen, leidde de lezing tot een behoorlijk stevige discussie over vóór en nadelen, zowel voor zenden als voor ontvangst. Robert toonde m.b.v. een aantal QSL kaarten aan dat vanaf 10 MHz de gehele wereld te werken is. Met behulp van de zeer professioneel in een koffer ingebouwde Yaesu FT-857 demonstreerde Robert het effect van de binnenshuis in “het Palet” opgestelde Loop. Tot 6 MHz is een zeer goede ontvangst mogelijk.

De afspraak is al gemaakt om bij de eerstkomende buitenactiviteit de Magnetische Loop in het open veld te vergelijken met de standaard WAT antenne, de G5RV.