clubstation VERON
afdeling Walcheren

Ombouw Land Rover Discovery I naar mobiele shack

Ik heb een Discovery gevonden die al was omgebouwd naar een bestelauto en stond al op grijs kenteken. Het voordeel was dus dat er al een grote open ruimte was achterin.


Na het stofzuigen van de binnenkant, ben ik begonnen met de aluminium traanplaat voor de vloer. De plaat is 3,5mm dik en met traan 5mm. Ik kon de plaat op de juiste lengte laten knippen, dat was makkelijk.
Eenmaal thuis gekomen met de plaat, ben ik begonnen met het uitzagen van de wielkasten, het zagen heb ik gedaan met een zaag voor middeldikke plaat.


Deze plaat zou de basis worden van de ombouw. Daarom heb ik op deze plaat een aantal houten blokken gezet waar het houten frame op zou moeten komen. De blokken heb ik met boutjes vastgezet vanaf de onderkant, de gaatjes hiervoor zijn voorzien van kunststof busjes om galvanische corrosie te voorkomen.

Ook heb ik aan de andere kant 2 betonplexplaatjes vast gemaakt op de zelfde manier.
Hier zou dan later het bankje aan vast gemaakt kunnen worden.
Over het bankje werd ik getipt door de xyl van Dan, PA1FZH. Zij had de bankjes zien staan bij een landelijke keten.

 


Voor het bevestigen van de bovenbalk kon ik gebruik maken van de bestaande gaten van de handgrepen e.d.
Deze balk heb ik op de juiste plaatsen uitgezaagd om hem passend te maken in het geheel.
Nu kon de betonplexplaat er tegen, deze plaat moest aan alle kanten passend gemaakt worden, hiervoor heb ik van karton mallen gemaakt.
Een karwei dat toch wel precies moest gebeuren, ik vind dat dat redelijk is gelukt.
De plaat heb ik samen met Michel, PD4AVO geplaatst, Michel heeft ook de kast geplaatst.


Hierna ben ik begonnen met de werktafel, naar een idee van Dan, PA1FZH hij heeft ook een vast gedeelte en een opklapbaar gedeelte, hij tipte mij om het opklapbare gedeelte ook nog eens uitschuifbaar te maken, om zo wat meer instapruimte te krijgen.
Net als andere bruikbare tips, zou je wel gek zijn om deze tips te negeren! Meenemen dus.

Zoals te zien is op de foto buigt het werkblad wat door, ondanks de montage van de extra keukendeurscharnieren. Eigenlijk niet heel erg, als het maar niet erger wordt!
Om te voorkomen dat het erger wordt, heb ik lange schroeven in het vaste gedeelte en metalen plaatjes op de kopse kant van het scharnierende gedeelte gezet.
Het geheel kan dan nog wat nagesteld worden.

Onder het werkblad heb ik kastruimte gemaakt. Hiervoor heb ik eerst naar dozen, kratten, kisten (bekende uitspraak) gezocht, die moest ik eerst hebben voordat ik de kast kon gaan maken, ivm de ruimte die ik nodig had.
Bij een andere landelijke keten kwam ik plastic verfemmers tegen. Niet erg Laro-proef maar ik moest wat. Nu had ik de maten en kon de kast gemaakt worden.

Een toevallig voordeel van deze verfemmers was dat ze ook precies onder het bankje pasten. Hier zitten de spullen voor de persoonlijke verzorging in.

Na nog wat schilderwerk, het inrichten van de apparatuurkast, het plaatsen van de 2e accu, en het ophangen van het planbord, was de Discovery gereed, net voor de winter.
In het voorjaar gaan we weer verder!!

73, Louis PE1RNT