clubstation VERON
afdeling Walcheren

Open monumentendag 2009

 

Alweer voor het derde jaar deden Cor, PE1PTQ en Dan, PA1FZH mee aan de open Monumentendag.
Deze dag wordt ieder jaar in het tweede weekend van september gehouden en het is dan de bedoeling dat bezoekers de gelegenheid krijgen zaken te zien die gewoonlijk niet toegankelijk zijn.
De DARES bunker in de duinen van Schouwen is zo'n monument.
De oorsprong ligt in de koude oorlog en na de val van de Berlijnse muur is deze buiten gebruik geraakt, zie ook het verslag van 2007.

Het thema van de Open Monumentendag dit jaar was “op de kaart”. De bedoeling was dat je probeerde de link te leggen tussen het monument en de kaart (postkaarten, topografische kaarten, themakaarten etc). Voor de BB schuilbunker was dat nog niet zo makkelijk, maar uiteindelijk waren we er achter: de BB schuilbunker staat op geen enkele kaart !!

Ook dit jaar hadden we de toestemming van Staatsbosbeheer om de beide terreinwagens mee te nemen tot aan de bunker.

Om 09:00 was alles ingericht, hing de nieuwe vlag, stond de FZH-VC pontificaal op het pad en stonden we klaar om de eerste bezoekers te verwelkomen.

Na een uur in deze houding te hebben gestaan, kwam net na tienen de eerste groep van 2 mensen aan. Het moge duidelijk zijn dat deze twee nietsvermoedende bezoekers bijna een staande ovatie kregen en in ieder geval een VIP rondleiding.
Daarna was het weer even erg rustig en om 12:00 stonden er nog steeds maar 7 mensen in het log.
Na 12:00 liep het bezoekersaantal gelukkig snel op en toen bleek ook de ware reden van de stilte in de ochtend; de organisatoren van de Senior Games hadden die ochtend op vakkundige wijze (althans vanuit hun oogpunt) het v/d Weydenpas afgesloten met dranghekken en rood/wit lint.
De middag maakte veel goed en om 18:00 stond de teller op 94 bezoekers. Niet zoveel als de 120 man uit 2007 of de 150 man uit 2008, maar wel allemaal enthousiaste mensen en dan is het leuk om je verhaal te doen.
Traditiegetrouw verzorgde Cor de opvang van de bezoekers, deelde hij de groepen in en verzorgde hij de bovengrondse rondleiding. Dan nam het ondergrondse deel voor zijn rekening.
Leuk was ook dit jaar het ongeloof van vaste vakantiegangers die na al die jaren nog steeds niet wisten dat hier een echte ex BB bunker lag.

Zien we u ook volgend jaar op de tweede zaterdag van september of wellicht eerder om Schouwen op de kaart te zetten?
Er is een mast op 40 meter ASL en de bunker is voorzien van 230 volt.

Voor meer foto´s van de open monumentendag 2009 klikt u hier.