clubstation VERON
afdeling Walcheren

Plaatsing antenne op dak VRZ

Tijdelijke antenne geplaatst op dak Veiligheidsregio Zeeland

Al tijdens DARES de oefening op 21 februari 2008, was door de directeur van Veiligheidsregio Zeeland toegezegd dat een permanente plaatsing van een antenne op het gebouw aan de Segeerssingel tot de mogelijkheden zou kunnen behoren.
Gedurende de afgelopen maanden is bekeken hoe dit het beste gestalte geven kon worden. Tijdens een interne renovatie van het gebouw bleek er een RG214 kabel vrij te komen die makkelijk kon worden omgelegd naar de kamer die in geval van inzet ter onzer beschikking is.

Ze kon het gebeuren dat op een zeer zonnige zondagochtend een selecte afvaardiging van het WAT het dak op de Segeerssingel bedwong.
Een werkeloze ex-brandweer antenne was zo verwijderd en nog sneller stond er een tri-bander.
Omdat we nog geen nieuwe antenne beschikbaar hadden, is tijdelijk de FZH-JOTA antenne ingezet, maar bij gebleken geschiktheid zal deze tzt vervangen gaan worden door een Diamond dualbander welke nog ca. 1,5 meter hoger komt en wat meer antennegain heeft.

De eerste metingen bij het antenne switch board waren veelbelovend zodat al snel fase 2 van het project in gang werd gezet, namelijk het doortrekken van de coax naar het ons toebedeelde kantoor. Voor Rens "Face" IJF natuurlijk een peuleschil zodat ook dat deel al snel achter de rug was.
Met een bakje koffie onder handbereik zijn de eerste verbindingen gemaakt met de FT-817 (5 watt). Afgaand op de SWR en de ontvangst van de repeaters van Bergen op Zoom (zowel op 2 als op 70) en Gent ziet het er goed uit, hoewel de DARES - VRZ oefening op 3 november zal moeten uitmaken of dit voldoende is.

Uit de voorraad Storno CQM 6000 zal een bureauset worden samengesteld welke we permanent in het gebouw kunnen laten.
We hebbende beschikking gekregen over een kantoorruimte waar we in geval van inzet kunnen zitten.
Deze ruimte is gelegen op dezelfde verdieping als de meldkamer, naast het Actiecentrum van de Waarschuwings- en Verkenningsdienst.

Uiteraard zijn we de Veiligheidsregio Zeeland zeer dankbaar voor het feit dat we deze opstelling in gebruik mogen nemen.

De gegevens:

                    

15 november 2008 vaste antenne geplaatst op dak Veiligheidsregio Zeeland


Ten behoeve van de TMO oefening op 3 november, was er met WAT snelheid tijdelijk een tri-band antenne geplaatst op het dak van de VRZ.
Inmiddels was ook al de nieuwe antenne besteld, maar net niet op tijd binnen.
Toen de antenne wel binnen was, bleken de bijgeleverde beugels wel geschikt te zijn voor amateurmasten, maar niet voor professionele masten. Een kolfje naar de hand van het WAT natuurlijk. Rens, "Face" IJF, kwam, zag en overwon. Zo kon het gebeuren dat we (nou ja om eerlijk te zijn: Rens dus) een stel uitlaatklemmen op maat maakten en met een even zo grote snelheid op de mast monteerden. Uiteraard gebeurde e.e.a. niet nadat er een duidelijke Taak Risico Analyse was gemaakt, een Start Werk Analyse was ingevuld en e.e.a. was doorgesproken met de mensen op de meldkamer. Kijk, het ene WAT lid staat op eenzame hoogte te sleutelen terwijl het andere WAT lid gewoon met beide benen op de grond de regie voert en toeziet op de veiligheid !!

We hebben even de "oude"  en de "nieuwe"  antenne naast elkaar beluisterd op de Yaesu FT-817 en de X510 geeft een duidelijke verbetering te horen. De X510 staat nog zelfs een meter hoger dan de tijdelijke antenne stond.

Gegevens Diamond X 510 N:

Uiteindelijk hebben, na de kabelverliezen, nog een winst van ca. 3 dB op beide banden. De SWR is op beide banden 1 : 1,0


73´s namens het WAT, voor DARES Zeeland
Rens "Face" IJF en Dan "Hannibal" FZH