clubstation VERON
afdeling Walcheren

Slappe Arnold antenne voor DAB+ ontvangst

Voor DAB+ radio ontvangst zijn de mogelijkheden op Walcheren beperkt. In veel huizen valt de ontvangst binnen erg tegen en bovendien hebben de meeste DAB+ ontvangers een matige ingebouwde antenne. Bij mij resulteerde dat in het feit dat er op de thuiswerkplaats regelmatig de ontvangst wegviel.

Wat is dan leuker om zelf een betere antenne te maken met een goede prijs-kwaliteit verhouding?

Het DAB+ gebied loopt van 174 – 230 MHz, dus een centerfrequentie van 200 MHz is een mooi uitgangspunt.

Afgelopen zomer hebben we op Oranjeplaat veel geëxperimenteerd met de “Slappe Arnold” antenne; een coaxiale antenne, gemaakt van een stuk coaxkabel. Voor 2 – 4 en 6 meter ging dit prima, dus waarom niet omschalen naar 200 MHz?

Het principe achter een coaxiale antenne is dat je een straler hebt van ¼ lambda en een tegencapaciteit van ¼ lambda. Hierdoor krijg je een dipool. Door aan het einde van de ¼ lambda een smoorspoel te maken “weet de antenne dat hier de ¼ lambda massa stopt en de coax verder gaat”.

Hoe maak je deze Slappe Arnold voor DAB+?

 

Dit is helemaal geen rocket science; als je even op internet zoekt, vindt je heel veel ontwerpen, die allemaal op hetzelfde principe werken. Er zijn zelfs mensen die ze gewoon kopen!

De antenne moet je uiteraard nog wel aansluiten op je DAB+ ontvanger. Dit kan op 3 manieren:

Dankzij een tip van Robert, PA3GEO kwam ik er achter dat er in mijn ontvanger wel heel veel ruimte was om een extra antenne aansluiting te maken.

De antenne hangt bij mij gewoon binnen en geeft volgens de S meter op de ontvanger een verdubbeling van de signaalsterkte en een signal-error van 0. Tot op heden heb ik nog geen problemen gehad met een wegvallend signaal.

Succes met de nabouw.

73,

Dan, PA1FZH