clubstation VERON
afdeling Walcheren

Velddag 2011

Anders dan afgelopen jaren hebben we voor de HF-velddagen, het eerste volle weekend in juni, en de Familievelddag, Hemelvaartsdag de koppen bij elkaar gestoken, de activiteiten geïntegreerd en een programma daar voor opgezet.

In het verre verleden organiseerde VERON en VRZA gezamenlijk velddagen, compleet met station en activiteiten en waaronder een bbq. Echter de deelname werd steeds minder en de gezamenlijke organisatie is gestaakt. Wat er van over bleef is wat het Walcheren Antenne Team (WAT) er van maakte: een aantal plaatsen bij boer Dekker van Camping Buitenhof reserveren en de rest volgde altijd  vanzelf. Daarbij opgemerkt dat het wel leuk was dat er ieder jaar enig competitief gedrag was te bespeuren bij de aankomst van HFJ/KM Camper en de Laro/Zambezi combinatie. Wie zou als eerste daar zijn?

Jeroen PE1MWB initieert de Familievelddag op Hemelvaartsdag. Eigenlijk is het niet meer dan dat leden met hun familie in plaats van elk hun eigen stek aan het Veersemeer kiezen nu bij elkaar zijn. Het is leuk dat families elkaar treffen en dat er toch een draadje de lucht in kan.

Dit jaar vielen deze activiteiten ongelukkiger wijze, of zo je wilt gelukkig, praktisch samen. Dit bood ook een kans er wat meer dan anders van te maken. Er is een programma opgezet voor vier dagen waar een ieder, inclusief campinggasten aan kon deelnemen.

 

Dinsdag 31 mei

De eerste deelnemers waren er vroeg bij. Jeroen, PE1MWB en Ina manoeuvreerden hun caravan de Camping Buitenhof op. De eerste contacten waren per portofoon, even later per MWB-2/70-antenne aan de caravan, maar tenslotte toch maar via het beproefde concept van een mastje van 6 meter met de Popovic. We waren bereikbaar op 145.225 mHz!

 

Woensdag 1 juni

Tegen de avond reed de Landrover van Menno, PD1ML en Anita het terrein op. Kort daarna verrees hun nieuwe trots: een heuse Tentipi mét houtkachel. Die opgestookt, en met schapenvacht in hun stoelen hadden zij geen last van de kou die avond.

Deze dag is gebruikt om de wandel- en fietsroutes te controleren, boodschappen te doen en het campingvolk te informeren.

 

Donderdag 2 juni

Traditioneel is het Dauwtrappen. Maar gezien de droogte de afgelopen weken en de animo van zendamateurs die hun prioriteit geven aan het opstellen van hun apparatuur voorzag het programma in een wandeltocht op het heetst van de middag: Zweetdruppeltrappen.
In de loop van de morgen verscheen Dan, PA1FZH met de Laro/Zambezi combinatie. In een rustig tempo want het was bekend dat Wijnand, PA3HFJ en Karin PD0KM geen concurrentie konden bieden, zij waren druk bezig met hun nieuwe woning.
De dieseldampen waren nog niet opgetrokken, toen zowaar een derde Landrover (met chauffeur) zich meldde. Ook Hugo, PA5PHO kwam zijn tent hier op slaan. Hugo is gewend aan het rustige Gorinchem, ontmoette al een paar keer de Zeeuwse amateurs (Weekend langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie en DARES weekenden) en wilde nu het ultieme leven in het hectische Lewedorp proeven.

De geuren van de eerste koffie met taart trok Rens, PA1IJF, of het was zijn hond Mist die op zijn beurt Rens weer trok. Het was ook dé gelegenheid om de planning door te nemen en nog niet uitgesproken, onze 6 meter specialist had nog niet de kans gehad om zijn halve-golf antenne op te steken, reed Frans, PA0INA het terrein op. De auto afgeladen met equipement. Tweederde van het WAT was aanwezig en eenmaal het woord “antennebouwpakket” gehoord te hebben stortte het team zich over de vele stukken pijp, klossen kevlardraad en andere onderdelen. Op de plaatjes van dé DX-pedities lijkt hij niet zo groot, maar op het veld van boer Dekker is de Spiderbeam van 10 x 10 meter een kermisattractie. Wat ontbrak was niet de gondeltjes, maar wel twee stukken pijp. Wel jammer want zo hebben we afgezien van het opzetten van de VERON mast om die antenne op 14 meter hoogte te brengen.

In de middag, het weer was zeer zonnig, voorzag het programma in een wandeltocht. En daar meldde zich Rinus, PA3APV op 145.225, fietsmobiel, onwetend van een fietstocht voor de volgende dag. De wind had de hele weg tegen geweest, dus voor Rinus was het eerst bijkomen  in plaats van mee te doen aan de door Jeroen uitgezette mooie wandeltocht. Een tocht die voerde langs plekken waarvan zelfs de doorgewinterde Sloe-voorbijganger het bestaan niet wist. Ondertussen heeft Rinus wegens harde wind en hoge temperatuur een deel van het antenne park weten te redden. Het had er anders wellicht slecht uitgezien voor de aluminiummast achterop de FZH-VC daar de plotsklaps veranderde klimatologische omstandigheden de vloeigrens van het aluminium gevaarte achterop de FZH-VC danig op de proef stelde.

Rinus kreeg al snel gezelschap. Leo, PA0LLV en Elna, XYL PA1FZH, arriveerde. Ook zagen we later Robert, PA3GEO en Wendy met de kinderen.

Tot slot die middag verraste Frans, PA0INA ons met ongekende resonanties. En ons niet alleen, de halve camping spitste de oren. Hij bracht ons muziek uit zijn doedelzakken en oogstte applaus.

 

Vrijdag 3 juni

Met het oog op de in de avond geplande vossenjacht was er na het ontbijt een instructie vossenjagen. Midden op het veld werd de 80 meter vos opgesteld en werden de ontvangers nog eens bekeken en hier en daar de potmeter voor de sense-antenne wat bijgesteld. Helaas weinig belangstelling vanuit de overige campinggasten, maar ja: je kunt het maar aanbieden.

Weinig belangstelling was er ook voor de fietstocht. Die stond voor de middag gepland. Bij het uitzetten is rekening gehouden met het aandoen van Fort Rammekens. Een bezoek aan dit enigste Europese zeefort, dit keer met een demonstratie van het leven in 1815 door de soldaten van het ' 7e Bataljon Infanterie van Linie 1815', was voor Hugo, PA5PHO, kenner van de forten van de Waterlinie, een moeten. Zendamateurs hebben de naam een vreemde hobby te hebben (al vinden ze zelf van niet) maar ze staan niet alleen!

Gezien de harde wind, het ontbreken van een fiets en het aanwezig zijn van een Laro maakte dat de keuze voor de diehards snel gemaakt werd. Echte kerels togen met Landrovers richting fort, zij die zichzelf zo met het leven in de 19e eeuw identificeerden volbrachten de tocht per velo dus Jeroen PE1MWB en Ina mochten op de fiets. De Laro's en een afvallige Toyota voerden langs de havens met oog op de daar aanwezige techniek.

De fietsen voerde aan de hand van een kaart uit 1923 door het Sloe, nu Quarlespolder en over de dijken van het oude eiland St. Joostland. Hoe dan ook allen kwamen uit bij het fort en dat was een bezoek waard.

De terugtocht per fiets was er één met inderdaad flink wind tegen. Niets voor WATjes. Maar ach zij zien het anders.

Na deze interventie die middag werd de energie gestoken in de antennes. Het metaal gehalte op het campingterrein steeg gestaag. De Spiderbeam is verder uitgebouwd voor zover dat kon. Die middag zagen we Frans PA0INA, met Rien, PA7RA uit A51 en Wino, PA0ABM. Louis, PE1RNT, Willy en kleindochter kwamen met hun Laro en speciale tent. Ook Leo, PA0ULT kwam een kijkje nemen.

Peter, PD0SDQ was er met zijn koffer met twee ingebouwde Motorola mobilofoons. Peter had ook bekijks met zijn zelfgemaakte oogstrelende HF-baluns. Deze baluns zijn ontworpen door de ferriet-goeroe Walter, PE1ABR en mechanisch afgewerkt door Peter. Een waar staaltje van zelfbouw pur-sang en erg vlak over de gehele band. Zelfs Menno en Dan, die zich tot dan toe als redelijke 1:9 balun bouwers voelden, moesten hier stilzwijgend hun meerdere erkennen.

In de avond was er de vossenjacht. Dan, PA1FZH en Rens PA1IJF zijn vroegtijdig vertrokken om de vos op tijd, 20.00u, in de lucht te zetten. Dat lukte ternauwernood want er was een vossenjacht antenne vergeten. Het devies was Liever-Even-Ophalen (wordt in 2012 als zelfstandig werkwoord opgenomen in de “Dikke van Dale”). Er was samenwerking met scouting Kazan de Wolf. Die hadden een Esta kamp in Kapelle met een eigen thema. De oplossing van het thema was te vinden door het vinden van een slagtand met behulp van radio. Bij de vos dus. Zij en de groepen vanaf de camping hadden ieder hun eigen startpunt.

Vanaf de camping startte twee groepen zendamateurs. Eén van de vier scouting-teams kwam als eerste aan. Toen was het 20:30 uur. Vervolgens het befaamde / beruchte GEO team bestaande uit Robert, PA3GEO, Wendy PA10536, Naomi en Ruth, even later het tweede team bestaande uit PE1MWB, Ina en PA5PHO en tot slot de andere scouting-teams. Rond 21:45 uur was iedereen binnen.

Empirisch werd trouwens vastgesteld dat als je 's middags in de gloeiende zon een ontvanger op frequentie zet, de temperatuurscoëfficiënt van de aanwezige condensatoren een dusdanige verandering in frequentie teweeg brengt, dat de vos in de avondkoelte van de schaal af dreigt te lopen.

Terug aangekomen op de camping, bleek ook de camper van Cor, PE1PTQ en Jolande al met de koelbox aan de walstroom te hangen. Het WAT was nu compleet en kon de dag worden gerecapituleerd met het WAT-tarief (valuta in vorm van bier en nootjes)

Aangevuld met de andere deelnemers bracht dit ook diversiteit mee. Met kon zich laven aan wijn en zelfs port was in het vizier. Al met al is de avond heel gezellig afgesloten.

 

Zaterdag 4 juni

De verwachting van kofferbakverkoping was hoog gespannen. Echter had het kennelijk veel te lijden van de hitte de afgelopen dagen. Wie gaat er dan nog de zolder op om spullen te gaan versjouwen. Toch is er het een en ander verhuist. Ondanks het aanbod is het toch leuk geweest en een aantal spullen verhuisden op deze manier van de ene zolder via Lewedorp naar de andere zolder.

Als je over velddag rituelen kan spreken dan is dit er één. Hoeveel halve golf antennes, quad antennes, ZS6BKW antennes, Delta Loops, eindgevoede antennes, legermasten, coax kabels, Elecraft K3 sets, ICOM Hf sets, zes meter sets, 15 meter sets, FT-817's, elektronische keyers , multimeters, antenne-analysers en magnetische loops opgezet, afgebroken en uit elkaar zijn gehaald is onbekend, maar het waren er erg veel.

Het ritueel kenmerkt zich door de aanwezigheid van het complete WAT ; Dan “Hannibal” FZH, Cor “B.A” PTQ en Rens “Face” IJF. Dat maakt het anders dan COTA of Oranjeplaat rituelen. Een waar euforisch moment was daar toen Dan zich met een accuboormachine onder de PTQ camper wurmde. Onder het motto: één gat is geen gat, twee gat is een half gat en drie gat is een WAT gat, deed de boor zijn werk en was eenieder tevreden. Sommigen waren iets meer tevreden dan anderen, maar je kunt nu eenmaal niet iedereen gelukkig maken en op den duur moet je gewoon stoppen met boren.

Een enkele nieuweling die dacht dat de velddag was om verbindingen te maken, maakte zelfs stiekem 8 HF verbindingen.

Dit jaar heeft het WAT, dat door de vingers gezien, maar het moet natuurlijk niet gekker worden. Frans, PA0INA heeft al aangekondigd volgend jaar één van de afdelingscalls in de lucht te brengen om “te laten horen dat de antennes werken”. Maar goed er is ruimte.

Naast de al eerder genoemde leden en de harde kern die bleef overnachten, kwamen deze dag  Ferry, PA3BBL en XYL Liesbeth, PA3EGV, Wim, PA0WDZ en Leo, PA0ULT langs. Naast nootjes had Wim ook nog zijn FT-817 bij zich, welke prachtig is ingebouwd in een flight-case, inclusief tuner, voeding en 4 Ah NiCd pack. Welkom Wim, bij het “gilde der FT-817 in kisten bouwers”.

Het feestmenu voor die avond was gezamenlijk en bestond uit pannenkoeken. Gefabriceerd op thuisbranders, caravanbranders, Camping Gas branders, Primus branders, MSR branders, met spek, kaas, stroop, jam, zure bessen, krenten en in enge kleuren lieten ze zich prima smaken.

Het toetje was geenszins droge kost. Maar vooraleer men zich zou storten in bier (in 4 liter vat), wijn, port en knabbelarij was voor diegenen die na 6 x in den lande nog steeds de lezing van de Enigma hadden gemist, een bezemavond in de kantine. Dan, PA1FZH lepelde zijn voordracht hierover op en liet hoorders zijn zelfgebouwde Enigma zo betasten dat uit code een boodschap moest worden gedecodeerd. Dat lukte maar ten dele. Met deze groep hoorders zullen we de oorlog dus zeker niet winnen. Maar onze vrouwelijke deelnemers, op een ander technisch niveau hebben met plezier deelgenomen en er wat van op gestoken.

 

Zondag 5 juni

Zo'n laatste dag staat altijd in het teken van opbreken. Het is meer dan enkel een toilettas inpakken. Je staat er van te kijken wat je allemaal hebt meegebracht en nu weer naar huis moet brengen.

Half de morgen was er tijd ingeruimd voor het zien van de gemaakte foto's van afgelopen dagen. De beamer heeft 1 gigabyte aan foto's verwerkt. Onderwijl was er koffie en taart.

Dat kwam prima uit met het weer. Het had geregend en tegen de middag, aan het eind van ons binnen programma brak de zon weer door. Om 16:00 uur verliet de laatste wagen het veld en niemand met een nat tentdoek.

Heeft u ook het idee dat u wat heeft gemist? Nou: dat klopt inderdaad; wij kijken in ieder geval terug op zeer geslaagde dagen!

Wees echter niet verdrietig want er komen nog heel veel meer buitenactiviteiten vanuit de gezamenlijke VERON en VRZA afdelingen op Walcheren. Wellicht nu een reden daar aan mee te doen. Toch benieuwd wat u heeft gemist? Klik dan hier voor de foto´s.

 

Graag tot ziens,

Dan, PA1FZH en Jeroen, PE1MWB