clubstation VERON
afdeling Walcheren

Succesvol Velddagweekend te Lewedorp

12 juni 2018 PA3HFJ

Tijdens het eerste weekend van juni was er weer het traditionele Velddagweekend van de Veron afd. Walcheren en VRZA afd. Zuid West Nederland. Traditioneel in de zin van dezelfde setting als anders en traditioneel in de zin van de locatie, namelijk camping Buitenhof te Lewedorp.

Dat de opzet na al die jaren nog steeds in een behoefte voorziet mag duidelijk worden door de maar liefst 4 kampeerplaatsen die de organisator van het evenement – Wijnand PA3HFJ – van tevoren had gereserveerd. Voor het eerst werd er gekampeerd op het nieuwe veld en dat is goed bevallen want de (grote!) plaatsen lagen nagenoeg naast elkaar en dat bevorderd het samenzijn.

Samenzijn bij één van de Zambezi’s

Onder de vaste deelnemers was er dit jaar een zeer hoog gehalte aan tenttrailers te bespeuren, naast de al bekende niet nader aan te duiden vier wiel aangedreven auto’s. Want naast de gebruikelijke twee Zambezi’s stond er nu ook een Holtkamper en een wel zeer stoere 3Dog op het terrein.

Samen met het arsenaal aan antennemasten leverde dit uiteraard de nodige fotogenieke beelden op. Uit diezelfde beelden blijkt overigens dat zelfs het uiterst degelijke Zambezi-tentdoek niet het eeuwige leven heeft, maar naar verluid wordt er nagedacht over drastische maatregelen…

Diverse activiteiten

Tijdens het weekend zijn er diverse activiteiten op hamradio gebied ontplooid. Zonder compleet te willen zijn sommen we er hier een aantal op.

– Ruim voordat het velddagweekend van start ging werden door Dan PA1FZH en Wijnand PA3HFJ al plannen gesmeed om hun nieuwe DK7ZB combibeams aan een vergelijkend warenonderzoek te onderwerpen. Dan heeft de versie met 4 elementen voor 2 meter en 5 elementen voor 70cm, Wijnand de iets langere versie met 5 resp. 8 elementen.  Met behulp van een veldsterktemeter van de ook weer aanwezige John G8YDC werd een vergelijkende meting uitgevoerd en kon duidelijk worden aangetoond dat de extra elementen van de langere antenne inderdaad meer versterking opleveren. Wat vooral opviel was de veel betere voor/achter verhouding t.o.v. de kortere beam. Een leuke en leerzame test!

Hugo PA5PHO zet onder toeziend oog zijn antenne in elkaar

– Hugo PA5PHO was i.v.m. een dubbele boeking in zijn agenda alleen zondag van de partij. Ook hij was in de weer met een DK7ZB antenne, in dit geval een 2 meter beam. Ook hier werden tests en vergelijkingen mee gemaakt.

– Cor PE1PTQ was samen met XYL Jolande al een paar dagen eerder op de camping neergestreken en had zijn antennemast al staan toen de andere deelnemers het kampeerterrein op reden. Hij heeft zich gedurende het weekend vooral uitgeleefd op zijn geliefde 6 meterband. Er waren namelijk leuke openingen!

– Wijnand deed (daar komt het woord weer) traditiegetrouw mee aan de VHF/UHF Velddagcontest met de eerder genoemde combibeam en een vertical voor 4 en 6 meter. Maar eerst moest de eerder die week in huize HFJ gearriveerde Icom IC-7100 set worden ingebouwd in de Land Rover. Omdat het bediendeel apart van de set staat is dit een ideale set om in een voertuig te gebruiken. Uit tests blijkt de set ook nog eens prima te presteren op zowel HF als VHF en UHF en daarnaast is ook de betrekkelijk nieuwe 4 meter band aan boord. Kortom, Wijnand heeft zich prima vermaakt.

De nieuwe aanwinst Icom IC-7100 achter in de HFJ/KM Land Rover shack

– Karin PD0KM deed een poging om de al langer geleden aangeschafte oude 2 meter vossenjachtontvangertjes te reanimeren maar ze had helaas verkeerde batterijen meegenomen dus haar poging strandde jammerlijk… En die nieuwe IC-7100 bleef ook maar bezet! Gelukkig had ze wel een leesboek mee 🙂

– Wouter PD1WL was ook weer aanwezig, hij zette o.a. zijn van PVC elektriciteitsbuizen gemaakte antenne en antennemast weer eens in elkaar.

Daarnaast bezochten nog diverse andere amateurs de velddaglocatie, sommigen zelfs op beide dagen. Ook kwam Paul, onder ingewijden ook bekend als “Papa Charlie” en beoogd deelnemer aan de komende N/F-cursus, samen met XYL en caravan een etmaal meegenieten van onze activiteiten. Het weer werkte prima mee, vooral de zondag verliep uitermate zonnig en warm. Bij het naderen van het einde van het weekend gingen er alweer stemmen op om volgend jaar wederom de camping vast te leggen voor de volgende editie.

Drie antennemasten op een rij